Kim Jong-un tijdens de vergadering van het politbureau over corona

Noord-Korea geeft voor het eerst grote corona-uitbraak toe en gaat in nationale lockdown

Noord-Korea gaat in nationale lockdown wegens een grote uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus. Het is voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie dat het land laat weten dat het zwaar getroffen wordt door het coronavirus. Hoeveel Noord-Koreanen besmet zijn, laat het dictatoriale regime van Kim Jong-un niet weten.

Het streng communistische en geĆÆsoleerde Noord-Korea zit voor de buitenwereld sowieso zo goed als op slot. Maar voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie, tweeĆ«nhalf jaar geleden, laat het land nu weten dat het zwaar getroffen wordt door het virus, aldus een mededelingĀ op de website van staatspersbureau KCNA. Het zou gaan om de omikron BA.2-variant van het virus.

In de zomer van 2020 gaf Noord-Korea voor het eerst toe dat er een coronabesmetting was vastgesteld in het land: bij een man die teruggekeerd zou zijn uit Zuid-Korea, de vijand van Noord-Korea. Toen werd de grensstad Kaesong onder lockdown geplaatst.

Nu is echter op een crisisvergadering van het politbureau, met de top van de communistische partij, beslist dat Noord-Korea in nationale lockdown gaat. Daarbij zullen, zo staat te lezen in een verslag van de vergadering, maximale maatregelen worden getroffen om de epidemie onder controle te krijgen.

Op de Noord-Koreaanse televisie was vandaag te zien hoe Kim Jong-un en de communistische leiders tijdens de vergadering van het politbureau mondmaskers droegen:

Videospeler inladen...

Geen vaccinatieprogramma

Noord-Korea heeft geen vaccinatieprogramma voor de bevolking tegen het coronavirus. Het is Ć©Ć©n van de enige twee landen ter wereld die niet vaccineren tegen COVID-19, naast Eritrea.

Het land heeft zowel het aanbod voor het Chinese vaccin Sinovac als dat van AstraZeneca afgewezen. Eerder probeerde het land het virus buiten te houden door - nog meer dan gewoonlijk - de grenzen af te sluiten. Hierdoor kampte het land de afgelopen jaren nog met grotere tekorten aan voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen dan voordien.

Meest gelezen