BELGA/GAUDIN

Passagier zonder vliegervaring zet vliegtuig veilig aan grond na uitvallen piloot

Wat doe je als je piloot plots onwel wordt, maar je hebt nog nooit een vliegtuig bestuurd? Het overkwam een passagier van een privévliegtuig in de Amerikaanse staat Florida eerder deze week. Met de hulp van een ervaren luchtverkeersleider slaagde hij erin om het vliegtuig veilig aan de grond te zetten. "Een emotioneel moment."

"Ik heb een ernstig probleem. Mijn piloot is weggevallen en ik heb geen idee hoe je een vliegtuig bestuurt." Die boodschap kwam dinsdag, even na de middag, binnen bij de luchtverkeersleiding in Florida.

Van dienst daar was op dat moment Robert Morgan, een ervaren vlieginstructeur. Hij begreep al snel dat het ging om een passagier van een Cessna 208, een klein privévliegtuig, die via de radio hulp zocht.

"Probeer de vleugels horizontaal te houden en kijk of je kan beginnen dalen. Duw de stuurknuppel naar voren en daal heel langzaam", hoor je Morgan zeggen over de radio. "Probeer de kust te volgen naar het noorden of het zuiden. We proberen je te lokaliseren."

Ik heb een ernstig probleem. Mijn piloot is weggevallen en ik heb geen idee hoe je een vliegtuig bestuurt.

Boodschap van de passagier via de radiocommunicatie

"Hij was zeer kalm", getuigt Morgan bij CNN. De passagier had nog nooit zelf gevlogen, maar had wel al vaker in vliegtuigen gezeten en had andere piloten zien vliegen. Met de hulp van luchtverkeersleider Morgan slaagde hij erin het toestel veilig aan de grond te zetten op Palm Beach International Airport, de grootste luchthaven van de regio.

Na de landing ontmoette Morgan zijn nieuwe 'student' die hem uitvoerig bedankte. "Het was een emotioneel moment", aldus Morgan. "Hij zei dat hij gewoon naar huis wilde, naar zijn zwangere vrouw, en dat voelde nog beter. In mijn ogen was hij de held, ik deed gewoon mijn job."

De piloot die onwel was geworden, werd naar het ziekenhuis gevoerd. Over zijn gezondheidstoestand is verder niets bekendgemaakt.

BEKIJK - In dit filmpje kan je de communicatie tussen de "gelegenheidspiloot" en de luchtverkeersleider horen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen