All rights reserved (c) 2021

Verkeersveiligheidsinstituut Vias roept op: "Volg geen vergaderingen achter het stuur"

9 procent van de Belgen heeft de afgelopen maand een online-vergadering gevolgd vanuit de auto, met of zonder beeld. Dat blijkt uit een enquête van Vias Institute. "Wij roepen werkgevers op om hier concrete afspraken over te maken met hun personeel", zegt Vias. 

Vergaderen tijdens het rijden, het is iets wat na de coronacrisis meer en meer gebeurt. Vias bevroeg hierover 6.000 Belgen. 9 procent geeft aan het minstens één keer per maand te doen, via Google Meet, Teams of Zoom bijvoorbeeld. Bij de bestuurders van 18 tot 34 jaar ligt dat percentage nog een stuk hoger: 21 procent doet het geregeld.  

Vergaderen vanuit de auto is veel complexer en risicovoller dan een gewoon telefoongesprek

Stef Willems, woordvoerder Vias Institute

Bekijk hier de reactie van Vias:

Videospeler inladen...

Zo'n vergadering volgen is veel risicovoller dan een gewoon telefoongesprek, zegt Stef Willems van Vias. "Het gaat hier meestal om vergaderingen waar meerdere collega's aan deelnemen. Dat is veel complexer dan een gewoon telefoongesprek. En het gaat om werkgerelateerde materie, waarbij de nodige aandacht nodig is". Volgens Vias leidt dat sowieso tot gevaarlijke situaties, zoals te snel rijden, verkeersborden of rode lichten  negeren en bruuske manoeuvres. 

Niet strafbaar volgens de wegcode

Een online-vergadering volgen vanuit de auto is niet strafbaar. "Het valt volgens de wegcode onder een gewoon telefoongesprek. Dat is wel toegelaten, maar we raden het wel af, omdat het sowieso afleidt", zegt Stef Willems van Vias. En opvallend: de wegcode vermeldt niet expliciet dat online vergaderen met beeld strafbaar is. "Het is zo dat sinds kort de regels rond het gebruik van de gsm verstrengd zijn. Je mag alleen nog een elektronisch toestel gebruiken als dat vastgemaakt is aan het dashboard. Maar voor een politieagent is het moeilijk vast te stellen of iemand een presentatie volgt of iemand zijn navigatiesysteem aan het bekijken is." 

Concrete afspraken nodig in bedrijven

Daarom wil Vias dat de werkgevers hier concrete afspraken rond maken, met hun personeel. "Bedrijven zouden hun werknemers moeten verbieden om deel te nemen aan meetings terwijl ze aan het rijden zijn. Als het dan toch moet, zou een werknemer op een parking kunnen gaan staan om de vergadering te volgen." 

Meest gelezen