Droogte veroorzaakt opnieuw brand op treinspoor tussen Gent en Sint-Niklaas: treinverkeer stilgelegd

Opnieuw brand op sporen in Sint-Niklaas - video: Pieter Van Hecke. © Het Nieuwsblad

Sint-Niklaas -

Donderdagochtend maakten enkele treinreizigers opnieuw melding van brand op de treinsporen tussen Gent en Sint-Niklaas. Het treinverkeer werd onmiddellijk stilgelegd. Woensdag waren er ook al verschillende brandhaardjes op de spoorlijn.

Pieter Van Hecke

Woensdag werd hetzelfde traject tussen Gent en Sint-Niklaas ook al geteisterd door een aantal branden. Toen ging het om dwarsliggers die vuur hadden gevat. Volgens de informatie van Infrabel waren het deze keer geen dwarsliggers die vuur hadden gevat, maar ging het in dit geval over verschillende bermbrandjes.

Slijptrein

De oorzaak van de branden is volgens Infrabel het werk van een slijptrein in combinatie met de aanhoudende droogte. Deze slijptrein was de voorbije twee nachten op het traject aan het werk en moet ervoor zorgen dat de sporen in optimale conditie blijven. Hij rijdt stapvoets en slijpt ondertussen de sporen waarbij veel hitte en vonken vrijkomen. Achter de trein volgt personeel die eventuele branden die daardoor ontstaan onmiddellijk blussen. “De aanhoudende droogte heeft ervoor gezorgd dat er toch nog onopgemerkt branden konden ontstaan”, laat Infrabel weten. De trein zal de komende nachten actief blijven en Infrabel analyseert de situatie intern en bekijkt welke maatregelen getroffen kunnen worden om in de toekomst brand te vermijden.

De bermbrandjes van de nacht van woensdag op donderdag waren snel gedoofd door de brandweer, maar veroorzaakten wel veel hinder voor de treinreizigers omdat er tussen 6 en 7.45 uur geen treinverkeer op het traject mogelijk was. Een paar treinen konden worden omgeleid, maar er moesten ook een aantal lijnen worden afgeschaft. “We hebben getracht bussen in te leggen voor onze reizigers, maar het was niet evident om in het spitsuur extra bussen vrij te krijgen”, zei de woordvoerder. Infrabel verontschuldigt zich voor het ongemak aan de passagiers en zegt de situatie nauwlettend in het oog te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen