Finse militairen en professor Hendrik Vos.
Volledig scherm
PREMIUM
Finse militairen en professor Hendrik Vos. © afp/Belga

Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politicoloog Hendrik Vos beantwoordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenovergestelde van wat hij beoogde”

Finland wil onmiddellijk lid worden van de NAVO, zo bevestigden de Finse president en premier vanmorgen. Daarmee lijkt het buurland van Rusland zichzelf te willen beschermen, maar gooien ze er ook geen olie mee op het vuur? Wat betekent dit nu juist? En hoe zal Poetin reageren? “Hij wordt ongetwijfeld heel erg nerveus”, zegt politicoloog Hendrik Vos (UGent). “Maar de vraag is vooral: ‘Wat kán Rusland doen?’”

130 reacties

  • Azaire Vanhoutte

    2 jaar geleden
    ERDOGAN is een lakei van de russen en het is hem enkel te doen om centen die hij van Europa krijgt en is zelf een man van oorlog en schendingen van mensenrechten.
  • Mark Vrijdaghs

    2 jaar geleden
    Dat Rusland niet opgetogen is omdat ze net het tegenovergestelde hebben bereikt. Maar er isceen oplossing: Turkije uit de NAVO en Finland en Zweden er in. Rusland blij en het Westen blij.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    De Turken zijn de mol in de NAVO. Gooi ze er uit en vervang ze door Zweden en Finland. En tegen Poetin kunnen we dan stellen dat er niets veranderd is. De noordflank is wat sterker en de zuidflank wat zwakker geworden.
  • RIET HEIRMAN

    2 jaar geleden
    Rusland moet zelfs niet reageren, Vazal Turkije zegt al dat ze hiertegen zijn, en er is unanimiteit nodig, dat komt ervan als je maar uitbreidt en uitbreidt zonder te kijken welke landen bij de groep passen en welke niet , hetzelfde lot is de EU beschoren als ze blijven uitbreiden.
  • Danny Schoofs

    2 jaar geleden
    Blijkbaar vindt Turkije´t nodig, om nu ´njet´ te zeggen... Binnenkort vallen de Russen dus Finland & Zweden binnen... Zucht...