© FC Barcelona

Barcelona voltrekt mirakel tegen PSG en staat in kwartfinale Champions League na 6-1 winst

Het leek een onbegonnen zaak “maar als één team vier keer kan scoren, is het Barcelona wel”, verklaarde Barça-aanvaller Luis Suarez begin deze week. En jawel hoor, het mirakel voltrok zich in Camp Nou. Barcelona scoorde zes doelpunten, won met 6-1 tegen PSG en stoot door naar de kwartfinales. Hier wordt binnen honderd jaar nog over gesproken.

jtp

Barcelona had een mirakel nodig tegen PSG om alsnog door te stoten naar de kwartfinale van de Champions League. De Catalanen moesten minstens vier keer scoren om verlengingen af te dwingen na de 4-0 pandoering uit de heenmatch. Toch was de hoop aanwezig in Spanje, “want als één team het kan...

Barça geloofde natuurlijk ook zelf in een comeback, zo bleek uit een tweet voor de aftrap: “Who’s up for a comeback?” — wie heeft er zin in een comeback. En jawel hoor, al na drie minuten ontplofte Camp Nou. Luis Suarez zorgde al meteen voor een eerste keer hoopvol gejuich, was sneller op de bal dan PSG-doelman Trapp en lobde de 1-0 tegen de netten. PSG was toch wat twijfelend begonnen ondanks de riante voorsprong en kreeg meteen het deksel op de neus.

PSG leek op geen enkel moment in de eerste helft op de ploeg van de heenmatch. De Parijzenaars, met Thomas Meunier tussen de lijnen, leken wel onder de indruk van de omstandigheden en kwamen er helemaal niet aan te pas. Ter illustratie: de verdedigers van Barcelona (Pique, Mascherano en Umtiti) hadden halverwege de eerste helft meer tijd doorgebracht op de helft van PSG dan op hun eigen helft...

De verdedigende aanpak van PSG kwam dan ook als een boomerang terug in hun eigen gezicht tegen het aanvallend geweld van Barça. Vijf minuten voor de rust kreeg Barcelona nog wat meer hoop in een stunt, Iniesta kreeg hulp van Marquinhos en Kurzawa, die laatste caprioleerde het leer in het eigen doel: 2-0 voor Barcelona. Operatie redding halfweg: Barça had nog een hele helft de tijd om minstens tweemaal te scoren.

PSG kwam met vernieuwde hoop uit de kleedkamer in de tweede helft, maar die hoop sloeg al snel om in wanhoop. Al na drie minuten spelen ging de bal namelijk op de stip. Thomas Meunier struikelde in de zestien, Neymar werd gehinderd door de struikelende rechtsback en ging slim liggen. Penalty voor Barcelona, PSG woedend, vooral omdat de Parijzenaars in de eerste helft een duidelijke elfmeter niet hadden gekregen.

Lionel Messi ging achter de bal staan, faalde niet en knalde de 3-0 droogjes tegen de touwen. Nog één Spaans doelpunt voor verlengingen, nog twee goals om door te stoten. Daarna schoot PSG echter eindelijk wakker. Meteen na de 3-0 trapte Edinson Cavani van dichtbij de bal tegen de paal. Dit had de doodsteek geweest voor Barcelona, maar het was slechts uitstel van executie.Na een uur spelen werd het namelijk toch 3-1. Kurzawa legde een lange vrije trap terug op Cavani, de Uruguayaan haalde de trekker meedogenloos over.

Barcelona moest nu nog driemaal scoren, en de tijd tikte ongenadig weg. Neymar scoorde tweemaal in de absolute slotfase, maar bij het ingaan van de toegevoegde tijd stond wel slechts 5-1 op het bord. En dat was niet genoeg. Toch voltrok het mirakel zich nog in Camp Nou, in de 95e minuut scoorde Sergi Roberto de onwaarschijnlijke 6-1. Barça door naar de kwartfinales, PSG in shock.

Analisten gaan he-le-maal uit hun dak na beslissend doelpunt Barcelona

Het mirakel van Camp Nou beroert iedereen. Ook de voetbalcommentatoren en analisten over het kanaal. In de studio van het Engelse BT Sport keken Gary Lineker, Rio Ferdinand, Steven Gerrard en Michael Owen naar Barcelona - PSG. Het viertal ging helemaal uit hun dak, wat voor deze prachtige beelden zorgde. Eén kanttekening: Michael Owen speelde vroeger voor... Real Madrid.

REACTIES. “Hopelijk zijn er binnen negen maanden genoeg gynaecologen beschikbaar”

De spelers van FC Barcelona waren dolgelukkig na hun enorme stunt van woensdag in de terugmatch van de achtste finales van de Champions League. De Catalanen schreven voetbalgeschiedenis door de terugmatch tegen Paris Saint-Germain met 6-1 te winnen en zo de 4-0 nederlaag uit de heenmatch uit te wissen. Invaller Sergi Roberto werd de held met de beslissende treffer in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd.

6-1 in de allerlaatste seconden van de match dat een onmogelijke comeback toch mogelijk maakte. Zelfs de sterspelers van FC Barcelona konden hun stunt na de match amper onder woorden brengen. “We hebben het onmogelijke gerealiseerd”, reageerde Andreas Iniesta. “In Parijs ging alles mis. Vandaag moest het volledig anders. We wisten vooraf wat we moesten doen. We moesten snel doelpunten scoren om twijfel te zaaien bij de Parijzenaren.”

Na de Parijse treffer van Cavani kort na het uur (3-1) stond Barça voor een schier onmogelijke opdracht. Het moest nog drie keer scoren om door te stoten naar de laatste acht en stond in minuut 87 nog altijd op 3-1. Twee treffers van Neymar en één van Sergi Roberto brachten de Catalanen echter naar de voetbalhemel.

“We waren bijzonder kwaad uit Parijs vertrokken na de heenmatch en wat er hier vandaag gebeurd is, is echt ongelooflijk”, aldus matchwinnaar Sergi Roberto bij beIN Sports Spanje. We waren klaar voor een stunt. We dragen deze zege op aan het publiek, dat echt fantastisch was”.

Piqué: “Sowieso veel seks”

“Voor avonden zoals deze ben ik voetballer geworden”, vertelde ervaren rot Marscherano. Neymar sprak dan weer over de beste wedstrijd die hij ooit had gespeeld. De beste quote kwam uit de mond van Piqué: “Hopelijk hebben ze binnen negen maanden genoeg gynaecologen beschikbaar, want er gaat vanavond veel liefde bedreven worden.”

Ook verdediger Samuel Umtiti was in de wolken. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei hij bij Canal+. “Alleen in de sport maak je zo’n emoties mee. Onze spirit was geweldig. Als we zo blijven spelen, zal het moeilijk worden om ons te kloppen.”

Dat het een nooit geziene wedstrijd was, besefte ook Barça-voorzitter Josep Bartomeu. “Dit is een historische avond die we nooit zullen vergeten. Wat een wedstrijd! Dat we op deze manier terugkomen, geeft ons nog meer energie om het seizoen succesvol af te maken.”

© EPA

Coach Enriqué: “We bleven geloven”

“Ik denk dat echt niemand stopte om er in te geloven. Zelfs toen we een doelpunt tegenkregen, bleef het vertrouwen en het geloof aanwezig”, reageerde Barcelona-coach Luis Enriqué na afloop.

“Al mijn spelers waren buitengewoon. We hebben enorm veel risico’s genomen, maar het loonde de moeite en het slot van de wedstrijd was er een dat we heel af en toe zien in de voetbalsport”, aldus Luis Enrique, die het op het eind van het seizoen voor bekeken houdt als coach van de Catalanen. “Als trainer ben ik dolgelukkig om dit te mogen meemaken, zeker na de pijnlijke heenmatch (4-0). Nu staan we in de kwartfinales en daar zullen de andere ploegen niet blij mee zijn. Als je bij de favorieten hoort, hopen de anderen altijd dat je uitgeschakeld wordt”.

Ex-Barça-trainer Guardiola: “Gefeliciteerd”

Pep Guardiola, de vorige trainer van FC Barcelona speelde tijdens het mirakel van Camp Nou met Manchester City een competitiematch tegen Stoke City, maar vernam de ongelofelijke uitslag na het einde van zijn match. “Gefeliciteerd voor de prestatie”, richtte hij een boodschap tot zijn ex-club. “Jammer genoeg heb ik de match niet kunnen kijken door de partij tegen Stoke City, maar het is ongelofelijk. Ik kijk er al naar uit om de wedstrijd te herbekijken, op het gemak, wanneer ik tijd heb. Ik ben vooral blij voor Luis Enrique.”

Messi degradeert tegenstand ook in topschuttersstand Champions League tot figuranten

Messi was al topschutter in de Champions League en heeft die stand na de historische 6-1 zege tegen PSG nog maar eens bevestigd. Met 11 doelpunten staat hij alleen op kop. Zijn opvolger is Edinson Cavani, die met PSG uitgeschakeld is en hem dus niet meer kan inhalen. Om topschutter aller tijden te worden, moet hij nog twee doelpunten meer maken dan Cristiano Ronaldo.

Topschuttersstand in de Champions League voetbal na de woensdag gespeelde terugwedstrijden in de achtste finales:

. Seizoen 2016-2017:

11 doelpunten: Messi (FC Barcelona)

8 doelpunten: Cavani (Paris SG)

7 doelpunten: Aubameyang (Dortmund), Lewandowski (Bayern München)

5 doelpunten: Agüero (Manchester City), Benzema (Real Madrid), Mertens (Napoli)

4 doelpunten: André Silva (FC Porto), Di María (Paris SG), Falcao (Monaco), Griezmann (Atlético Madrid), Mahrez (Leicester), Neymar (FC Barcelona), Özil (Arsenal), Turan (FC Barcelona), Walcott (Arsenal)

3 doelpunten: Aboubakar (Besiktas), Álvaro Morata (Real Madrid), Dembele (Celtic), Higuain (Juventus), Kimmich (Bayern München), Lucas (Arsenal), Milik (Napoli), Müller (Bayern München), Poloz (Rostov), Quaresma (Besiktas), Reus (Dortmund), Robben (Bayern München), Salvio (Benfica), Sanchez (Arsenal), Suárez (FC Barcelona)

Aller tijden (sinds 1992-93):

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 96 (waarvan één in voorronde)

2. Lionel Messi (FC Barcelona) 94

3. Raul (+) 71

4. Ruud van Nistelrooy (+) 60 (waarvan vier in voorronde)

5. Andrei Shevchenko (+) 59

6. Thierry Henry (+) 51 (waarvan één in voorronde)

. Karim Benzema (Real Madrid) 51

8. Filippo Inzaghi (+) 50 (waarvan vier in voorronde)

9. Zlatan Ibrahimovic (Manchester Utd) 49 (waarvan één in voorronde)

10. Didier Drogba (+) 44

...

(+) niet meer actief in UEFA-competitie.

Wat als... de vier betwiste penaltyfases van Barcelona-PSG in beeld

FC Barcelona realiseerde zijn mirakel met behulp van twee strafschoppen. Messi en Neymar scoorden vanop elf meter. Maar waren die allemaal wel terecht? En had PSG ook geen recht op een elfmeter? Wij lijsten de betwistbare fases voor u op.

Minuut 11: hands van Mascherano?

Acht minuten nadat Suarez de openingsgoal tegen de netten prikte, claimde PSG een strafschop. Draxler had een lage voorzet in gedachten, maar de bal bleef steken tegen de uitgestrekte steunarm van de inglijdende Javier Mascherano. Een twijfelachtige fase, maar ref Aytekin liet begaan aan en gaf een hoekschop.

Ons oordeel: penalty voor PSG

© rr

© rr

Minuut 34: Neymar gaat theatraal neer in het strafschopgebied

Dik twintig minuten na de eerste penaltyfase voor PSG was het hommeles in het strafschopgebied aan de overkant. Barça-ster Neymar ging nogal theatraal liggen onder druk van Thomas Meunier, maar kreeg geen penalty toegekend van de Duitse scheidsrechter. Hier had een penalty gekund, maar dan was het wel licht geweest.

Ons oordeel: geen penalty voor Barcelona

Minuut 48: Veelbesproken penalty na glijpartij Meunier

De meest besproken penalty van de avond. Thomas Meunier liet zich verrassen door een goede steekbal van Andrés Iniesta. De rechtsachter van PSG probeerde zich snel om te draaien onder druk van Neymar, struikelde ongelukkig en viel. Neymar viel over de schouder van de onfortuinlijke Meunier, Barcelona kreeg een penalty die hen op een 3-0 voorsprong bracht.

Ons oordeel: penalty voor Barcelona

© rr

Minuut 89: Penalty na schwalbe Suarez

De meest discutabele penalty van de avond. Eén minuut voor het einde van de reguliere speeltijd en bij een 4-1 stand werd Luis Suarez de grote rechthoek ingestuurd na een dieptepass van Lionel Messi. PSG-verdediger Marquinhos ging even aan de schouder van Suarez hangen, de Uruguayaan ging als vermoord neer en versierde een strafschop. Suarez werd misschien wel uit evenwicht gebracht in volle snelheid, zijn reactie was overdreven.