Copyright Kerknet

Arme Claren-zusters verhuizen na 600 jaar van Gent naar Lokeren

De Arme Claren Coletienen-zusters verlaten na honderden jaren het Monasterium Bethlehem aan het Gentse Sint-Elisabethplein. Daarmee komt er een definitief einde aan de aanwezigheid van de zusters in de stad. In juni verlaten de 6 overblijvende zusters het klooster en verhuizen ze naar Lokeren. Ze sluiten zich aan bij de kloostergemeenschap van de zusters van de Heilige Engelen. Kanunnik Ludo Collin organiseert een dankviering komende zondag.

Op dit moment wonen er nog 6 zusters. Vroeger waren er meer dan 20 zusters, wat het absolute maximum voor een kloostergemeenschap van zusters Arme Claren is, legt kanunnik Ludo Collin uit. "De zusters zijn allemaal hoogbejaard, behalve een die van Filipijnse afkomst is. Die laatste gaat terug naar een kloostergemeenschap in de Filipijnen." De zusters verhuizen omdat het grote klooster moeilijk wordt om nog te onderhouden.

De zusters worden graag gezien en zijn bekend in Gent en omstreken

Kanunnik Ludo Collin

Zusters Arme Claren zijn zusters die leven in een slotklooster. Ze komen zelden buiten en het kan dat ze een soort zwijgplicht hebben binnen de muren van het klooster. Maar dat is niet altijd zo: de zusters zijn verbonden met de Gentenaars, legt Collin uit:

"Zij hebben heel veel contacten met de mensen in de stad. Zij worden graag gezien en zijn heel bekend in Gent en omstreken door hun devotie aan de Heilige Coleta."

Geschiedenis Heilige Coleta

De geschiedenis van het slotklooster "Arme Claren of Clarissen Coletienen van het Monasterium Bethlehem" gaat tot in 1427. Toen hervormde Colette Boylet de Clarissenorde. Boylet werd later de Heilige Coleta. Het Gentse klooster lag aan de basis van verschillende andere stichtingen in Vlaanderen en in Frankrijk. Coleta verbleef in het klooster tot ze er stierf op 6 maart 1474. 

Monseigneur Stillemans op de 100e verjaardag van de heiligverklaring Coleta in 1907
Copyright archief bisdom Gent

Mantel voor zwangere vrouwen

De zusters Arme Claren bewaren al 600 jaar zorgvuldig relikwieën en herinneringen aan de Heilige Coleta. Een bijzonder stuk is een mantel die gekend is tot ver buiten de muren van het klooster. "Zwangere vrouwen trokken de mantel aan in de hoop dat ze een goede bevalling zouden hebben." De mantel hangt in een kapel en tot op vandaag trekt die af en toe nog zwangere vrouwen aan, volgens kanunnik Collin.

De mantel van de Heilige Coleta, copyright collectie Arme Claren

Naast de mantel zijn er ook handschriften, brieven en geschriften met verluchtingen (noot van de redactie: dit zijn illustraties en versieringen in het handschrift) van Coleta zelf, maar ook voorwerpen die mensen haar hebben gegeven. In 2011 plaatste de Vlaamse gemeenschap 35 stukken in de Topstukkenlijst.

Manuscript "Vie Ste Colette" uit 1421, copyright collectie Arme Claren Gent

Overdracht aan Gentse bisdom

De mantel en alle andere waardevolle zaken worden bij de verhuis overgedragen aan de bisschop van Gent, Lode Van Hecke. "Die zal ervoor zorgen dat die in de beste omstandigheden bewaard blijven", zegt Collin. "Eventueel kan de mantel in de kapel blijven voor zwangere vrouwen die de mantel nog eens willen aandoen." 

Het klooster zelf en de kapel worden ook aan de bisschop overgedragen. "Het bisdom zal een nieuwe bestemming zoeken die zo dicht mogelijk aansluit bij de geest van wat er was."

Gedenkplaat in het Gentse van het Gentse bisdom
Copyright bisdom Gent

Dankviering

De zusters zelf verlaten in juni definitief het klooster. Nu zondag 15 mei is er een viering om de zusters te bedanken. De zusters Arme Claren hebben mee de viering georganiseerd, en zullen die volgen vanuit de kapel. "Ze zitten in het slotkoor dat aansluit op het hoogkoor van de kapel", legt de kanunnik uit.

De eucharistieviering vindt plaats aan het Sint-Elisabethplein in Gent. Bisschop Lode Van Hecke zal de viering om 15.00 uur voorgaan. Na de viering nodigen de zusters de genodigden uit in hun kloostertuin. "Dat is zeer uitzonderlijk, want het slot wordt dan verbroken." 

Alles is via livestream via Kerknet te volgen en iedereen is welkom.

Meest gelezen