Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEconomie

Cryptocrash doet op 24 uur tijd 200 miljard dollar verdampen: wat is er gebeurd?

Cryptocrash doet op 24 uur tijd 200 miljard dollar verdampen: wat is er gebeurd?
Beeld REUTERS

Beleggers dumpen massaal cryptomunten. In 24 uur tijd is ruim 200 miljard aan waarde uit de cryptomarkt verdwenen. Eén bitcoin is nu ongeveer 27.000 dollar (omgerekend 26.500 euro) waard. Ethereum verloor in 24 uur haast 25 procent. Wat is er aan de hand in cryptoland?

Grote cryptomunten als bitcoin en ethereum daalden door problemen bij de stablecoin TerraUSD. Die zakte tot ver onder de dollar omdat er te weinig echt geld tegenover stond. Het idee van een ‘stablecoin’ is juist dat die een stabiele waarde heeft ten opzichte van één andere valuta, of een mandje daarvan.

In de afgelopen 24 uur ging de bitcoin meer dan 14 procent omlaag, blijkt uit cijfers van Coinmarketcap, een site die de gegevens van veel cryptobeurzen samenvoegt. Eén bitcoin is nu minder dan 27.000 dollar (omgerekend 25.600 euro) waard. Zo laag stond de digitale munt niet meer sinds december 2020. Ethereum verloor in 24 uur haast 23 procent. Die munt is nu 1.831 dollar (zo'n 1.755 euro) waard.

‘Onhoudbaar’ rendement

De problemen rond TerraUSD spelen al enige tijd. Het is een zogenaamde stablecoin. Het idee achter een stablecoin is dat die een constante koers behoudt, dankzij een complex algoritme. Omdat ze de naam hebben stabiel te zijn, maken ze het mogelijk snel te handelen in de vele andere cryptomunten die intussen al beschikbaar zijn. 

Wie de stablecoin vastzette in de blockchain, kreeg daar een rendement van 20 procent op. Dat was volgens analisten onhoudbaar, maar zorgde er wel voor dat TerraUSD op korte tijd een van de populairste stablecoins werd. TerraUSD hoort 1 dollar waard te zijn, maar bewoog afgelopen nacht tussen de 20 en 70 dollarcent voor een munt. De partij achter de stablecoin probeert ondertussen zo’n 1,5 miljard dollar op te halen om de TerraUSD te ondersteunen.

Lees ook:
Vaak erbarmelijk slecht uitgelegd: wat moet u nu echt weten over cryptomunten?

Verschillende crypto-investeerders maken zich door de situatie rond TerraUSD weer zorgen over hoe volwassen de cryptomarkt is en hoe zeker hun investeringen zijn. Dat heeft geleid tot de nodige verkopen en sterke koersdalingen. Luna, een munt die deel uitmaakt van het koppelingsmechanisme van de stablecoin TerraUSD, is volgens gegevens van CoinMarketCap op 24 uur 97 procent achteruit gegaan.

Tether, de meest gebruikte stablecoin, waarvan de waarde ook 1 dollar hoort te zijn, zag zijn waarde de voorbije uren volgens Coindesk ook dalen tot 96 dollarcent.

Los van de problemen met stablecoins, vluchten beleggers ook weg uit risicovolle beleggingen, nu de rente stijgt. Nadat de Federal Reserve zijn referentierentevoet verhoogde, verloren de grootste technologiebedrijven zoals Google, Apple en Facebook meer dan 1 biljoen dollar (959 miljard euro) aan waarde. Aandelen in het algemeen gingen massaal in de uitverkoop, maar de technologiewereld zag nog harder af dan andere sectoren.

Het sentiment lijdt  ook onder de  hoge inflatie, de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en nieuwe lockdowns door het coronavirus in China.