Antwerpse studenten helpen jongeren met een verstandelijke beperking en winnen samen de koningin Mathildeprijs 2022

Het jongerenproject vzw Brake-out uit Borgerhout heeft vanmorgen de koningin Mathildeprijs 2022 gekregen uit handen van de koningin zelf.  De vzw zoekt ondermeer stageplaatsen voor jongeren met een verstandelijke beperking (18-30 jaar) zodat zij hun talenten kunnen ontwikkelen en makkelijker een plaats op de arbeidsmarkt vinden.  Er doen ook uitwisselingsstudenten van de AP Hogeschool in Antwerpen aan mee. Aan de koningin Mathildeprijs hangt een geldbedrag  vast van 10.000 euro.

"We merken dat jongeren met een verstandelijke beperking, ondanks hun vele sterktes, nauwelijks een rol van betekenis krijgen in de samenleving, ook niet in Antwerpen. Ze voelen zich uitgesloten van mogelijkheden ," zegt Katrien de Baets van Brake-Out. Ook op de arbeidsmarkt is het voor hen vaak moeilijk om stageplaatsen te vinden waar ze hun talenten kunnen tonen. En daar probeert het project Brake-Out iets aan te doen.

Dankzij het project weet ik meer wat ik wil doen later

Toon

Een jongerenjury koos het project unaniem uit 20 andere kandidaten voor de Koningin Mathildeprijs. De vzw Brake-out mocht vanmorgen een cheque van 10.000 euro in ontvangst nemen. Ook buitenlandse uitwisselingsstudenten van de AP Hogeschool in Antwerpen deden mee met het bekroonde project.  

De AP hogeschool in Antwerpen gaat zelf ook enkele Brake-Out jongeren een stageplaats geven, ondermeer in de bibliotheek. Een van hen, Toon,  kijkt er erg naar uit naar een nieuwe stageplaats: " Dankzij Brake-Out weet ik meer wat ik wil doen later, want daarvoor wist ik het nog niet zo goed. Het kan zijn werken in een restaurant, in een school, maar mijn doel is ooit leerkracht Engels te worden."

Meest gelezen