Nico Brekelmans

Talpa bevestigt: "Vandaag inside" keert maandag toch terug, mét omstreden Johan Derksen

Het programma "Vandaag inside" met Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp zal vanaf volgende maandag opnieuw te zien zijn op de Nederlandse zender SBS6. Dat bevestigt Talpa Network vandaag. Gisteren schreven Nederlandse media dat op gezag van Derksen zelf al, maar volgens Talpa was het toen nog te vroeg om daar iets over te zeggen. 

Twee weken geleden ontstond er grote ophef na een uitzending van "Vandaag inside", een tv-programma op de Nederlandse zender SBS6. Vaste gast en omstreden mediafiguur Johan Derksen had er verteld dat hij zo'n 50 jaar geleden, toen hij een twintiger was, een bewusteloze vrouw gepenetreerd had met een kaars. De andere mensen aan tafel, Wilfred Genee en René van der Gijp, reageerden lacherig. 

BEKIJK - Het fragment van eind april waarin Johan Derksen zijn verhaal vertelt:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De uitspraak en die reactie leidden tot heel wat commotie. Een dag later zwakte Derksen zijn verhaal af. Hij ontkende dat hij de vrouw gepenetreerd had en zei dat hij de kaars tussen haar benen gezet had.

Het stof ging niet liggen, waarop Derksen zich terugtrok uit het tv-programma. Genee en van der Gijp wilden dan ook niet meer voortdoen en dus besliste SBS om het programma niet meer uit te zenden. 

Maar nu keert het programma komende maandag dus toch terug, met Wilfred Genee, René van der Gijp én Johan Derksen. 

Talpa: "Johan heeft duidelijk genoeg afstand genomen van wat er is misgegaan"

“Naar aanleiding van de uitzending trokken velen de handen van Johan af", zegt Marco Louwerens, directeur TV van Talpa, vandaag in een persbericht. "Radiostations, theaters en voor zijn gevoel ook Talpa. Wij hebben hem duidelijk gemaakt dat wij hem niet gecanceld hebben, maar dat we wel glashelder stelling namen tegen de manier waarop hij zijn punt duidelijk wilde maken en hoe daar vervolgens op gereageerd werd en met het onderwerp is omgegaan."

"We weten dat de mannen af en toe op het randje lopen en dat typeert het programma, maar dit was vanzelfsprekend in meerdere opzichten een stap te ver", gaat Louwerens verder.

"Johan heeft wat ons betreft duidelijk genoeg afstand genomen van wat er is misgegaan. De keuze om te stoppen lag bij hem, maar inmiddels is het hem duidelijk geworden dat zelfs de grootste criticasters vinden dat een programma als "Vandaag inside" een plek moet hebben in het Nederlandse medialandschap. Die mening delen wij.  "Vandaag inside" blijft een programma waar onder meer discussies en gesprekken over uiteenlopende (gevoelige) thema’s in de openbaarheid gevoerd worden.”

Wie is Johan Derksen? 

Johan Derksen (73) is een voormalig Nederlands profvoetballer. Hij heeft onder meer bij Cambuur Leeuwarden, Veendam en Haarlem gevoetbald. 

Na zijn spelerscarrière werd hij sportjournalist en voetbalanalist. Zo was hij tot 2015 in dienst van het weekblad Voetbal International. Hij is in Nederland te zien in diverse praatprogramma's op televisie en maakte ook een radioprogramma. 

Derksen staat bekend om zijn scherpe mening en opvallende uitspraken. Zo haalde hij al uit naar darters, sprak hij zich uit over de Pietenkwestie en stelde hij dat voetbalvelden homovriendelijker maken niet nodig is. 

Meest gelezen