Nicolas Maeterlinck

CD&V-partijraad hakt knopen door: meteen na het weekend opvolger voor Beke, nieuwe voorzitter ten laatste op 15 juli

De partijraad van CD&V heeft de werkwijze voor de nieuwe voorzittersverkiezingen vastgelegd en de partijraad wil snel (al na het weekend) werk maken van de opvolging van Wouter Beke als minister van Welzijn in de Vlaamse regering. CD&V'ers die afscheidnemend voorzitter Joachim Coens willen opvolgen, kunnen zich tot 30 mei kandidaat stellen. Als er een tweede ronde nodig is om een voorzitter te verkiezen, zal de nieuwe voorzitter op 15 juli bekend zijn.

Na de desastreuze peiling vorige week voor CD&V heeft de partijraad van de christendemocratische partij de regels voor de nieuwe voorzittersverkiezing vastgelegd.

CD&V'ers die de ambitie hebben om Joachim Coens op te volgen, kunnen tot 30 mei hun kandidatuur indienen. Op dit ogenblik heeft enkel huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi aangekondigd dat hij Coens wil opvolgen.

"Sammy Mahdi is een heel sterke kandidaat en ik vind het belangrijk dat hij kandidaat is en zijn nek uitsteekt, maar wij zijn een ledenpartij en als er andere kandidaten zijn, dan kan dat", zegt Joachim Coens na afloop van de partijraad.

De leden van CD&V zullen tot 24 juni kunnen stemmen voor hun favoriete kandidaat. Het resultaat van de eerste stemronde wordt op 25 juni bekendgemaakt op de gezinsdag van de partij.

We zijn een ledenpartij en als er andere kandidaten voor het voorzitterschap zijn, dan kan dat

Joachim Coens
Videospeler inladen...

Als er een tweede ronde nodig is om een nieuwe voorzitter te verkiezen, zal het tot 15 juli wachten zijn op de bekendmaking van de nieuwe voorzitter.

Huidig CD&V-voorzitter Joachim Coens kondigde vorige week vrijdag zijn ontslag aan. Als het verkiezingen zouden zijn, zou CD&V de kleinste Vlaamse partij worden. Volgens "De Stemming", een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, zou slechts 8,7 procent van de bevraagden nog voor CD&V stemmen. Dat is 6,7 procentpunt minder dan het resultaat dat CD&V haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 2019.

Ik sta absoluut achter Sammy Mahdi. Je merkt dat er een groot draagvlak lijkt ontstaan te zijn voor Sammy Mahdi

Hilde Crevits
Videospeler inladen...

Snel werk maken van opvolging Wouter Beke

De afscheidnemende CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft na afloop van de partijraad ook gemeld dat zijn partij snel werk wil maken van de benoeming van de opvolger van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.

Volgens Coens zal die beslissing "snel na het weekend" genomen worden. "We zullen dat met bekwame spoed doen en na het weekend zullen we de opvolger van Beke aanduiden", aldus Coens.

Meest gelezen