PA Wire/PA Images

Britten eten vandaag massaal dit nieuwe -aan de Queen opgedragen- dessert: Lemon Swiss Roll and Amaretti Trifle

De Britten eten vandaag massaal het nieuwe dessert dat ter ere van koningin Elizabeth, die 70 jaar op de troon zit, ontwikkeld is. Het winnende recept, een trifle met veel citroen erin, kwam van amateurbakker Jemma Melvin. En het is de bedoeling dat de Lemon Swiss Roll and Amaretti Trifle vandaag ook op het menu van de Queen staat.Ā 

De Britse QueenĀ Elizabeth zit dit jaar 70 jaar op de troon en de feestelijkheden daarvoor zijn intussen al verschillende dagen aan de gang. EĆ©n van de initiatieven die begin dit jaar genomen werden om deze bijzondere verjaardag te vieren, is de Platinum Pudding Competition, een wedstrijd om een nieuw dessert te creĆ«ren, opgedragen aan en geĆÆnspireerd door de koningin.

Vandaag, tijdens de Big Jubilee Lunches (straatfeesten overal in het land), zal iedereen de Lemon Swiss Roll and Amaretti TrifleĀ eten. EenĀ trifle is een typisch dessert uit de Engelse keuken dat bestaat uit verschillende smaaklagen in een glas. Voor haar dessertĀ liet Jemma Melvin, de 31-jarige amateurbakker uit Southport die de Platinum Pudding Competition won, zich inspireren door deĀ Lemon posset, een citroenpudding die al sinds 1956 op het koninklijke menu staat.Ā 

"Het idee dat mensen mijn recept gaan maken doet mij zoveel plezier", zei Melvin na haar overwinning. "Toen ik ontdekte dat de Queen Lemon posset op haar huwelijksfeest gegeten had, wist ik dat ik een dessert op basis van citroen moest maken."Ā 

BEKIJK: "Het dessert is gebaseerd op de drie vrouwen in mijn leven", legt Jemma Melvin uit:

Videospeler inladen...

Zin om het zelf ook te proberen? Het (Engelse) recept kan je hier terugvinden.Ā 

"Het is in Groot-BrittanniĆ« een traditie om gerechten en desserten te creĆ«ren ter gelegenheid van de kroning of het jubileum van een monarch", legt Regula Ysewijn (foto hieronder) uit. Ysewijn is bij ons vooral bekend van "Bake off Vlaanderen" en van haar boeken (o.m. "Pride and pudding" en "Brits bakboek"), maar zat ook in de jury van de Platinum Pudding Competition.Ā 

Zo'n Jubilee Pudding is iets iconisch Brits

Regula Ysewijn, jurylid

"Om het Britse volk te verbinden en hen te betrekken bij deze 70e verjaardag van de Queen op de troon, is het idee ontstaan om een wedstrijd te organiseren om een volgend koninklijk gerecht te kiezen. Zo'n Jubilee Pudding is iets iconisch Brits. De wedstrijd was een groot succes, zo'n 5.000 Britten hebben een recept ingestuurd, da's echt veel. De respons was overweldigend."Ā 

Nicolas Maeterlinck

Ā "Baking royalty" in de jury

Regula Ysewijn zat in de jury samen met onder anderen juryvoorzitter Dame Mary Berry ("baking royalty" volgens YsewijnĀ en bekend als jurylid van "The Great British Bake Off"), MasterchefĀ Monica GallettiĀ enĀ Mark Flanagan, de persoonlijke chef van de Queen.Ā Ā 

"Zes jaar geleden heb ik een boek geschreven over de geschiedenis van de Britse pudding", legt Ysewijn uit. "Het was een fijne eer voor mij, de kandidaten kenden mij zelfs en zeiden ook dat ze fan van mij waren."Ā 

Preselecties op basis van recept door de persoonlijke chef van de Queen

Dat de Queen van desserten zoals de minty Bombe GlacĆ©e Royale en een lichte Lemon possetĀ (citroenpudding) houdt, is al langer bekend. De Platinum Pudding Competition wilde een nieuw dessert aan haar lijstje met favorieten proberen toe te voegen.Ā 

PA

Maar wat werd er dan precies van de kandidaten verwacht? "De opdracht was: iets zoets, fit for a Queen", legt Ysewijn uit.Ā  "Ze moesten nagedacht hebben over hun verhaal, het moet gaan over Groot-BrittanniĆ« als land en de Queen als monarch en wat ze heeft meegemaakt. De Platinum Pudding wordt echt de kers op de taart voor haar 70-jarige jubileum."Ā 

Je naam wordt voor eeuwig gelinkt aan het gerecht en aan dit historische moment, ik ben echt kei-jaloers

Voor winnares Jemma Melvin is het dan ook een ongelofelijke eer dat haar recept het uiteindelijk haalde. "JeĀ  naam wordt voor eeuwig gelinkt aan het gerecht en aan dit historische moment, ik ben echt kei-jaloers", zegt Ysewijn.Ā Ā 

Iedereen eet vandaag "the people's pudding"

Een belangrijke voorwaarde waar rekening mee werd gehouden in de jurering was dat zo goed als iedereen dit recept moet kunnen maken. "Het mocht geen hoogstaande patisserie zijn en moest makkelijk in porties te verdelen zijn,Ā the people's puddingĀ dus", legt Ysewijn uit.

"En omdat er ook mensen zijn die niet kunnen bakken of die alleen zijn, wordt het dessert ook verkocht door het warenhuis Fortnum & Mason, dat is echt een Brits instituut. Het is de bedoeling dat ook de Queen het vandaag zal eten."Ā 

Het mocht geen hoogstaande patisserie zijn en moest makkelijk in porties te verdelen zijn

De hoop is dat dit dessert ook bij de komende generaties zal blijven hangen, als herinnering aan de huidige Queen. Iets zoalsĀ Poulet Reine Elizabeth, beter bekend alsĀ Coronation Chicken, een gerecht met kip en kerrieroomsaus, dat wij kennen als kip curry. Dat werd bedacht voor de inhuldiging van de Queen, bijna 70 jaar geleden, en is nog steeds erg populair.Ā 

Meest gelezen