©  EPA-EFE

Zuid-Korea biedt Noord-Korea levering van coronavaccins aan na verontrustende uitbraak

Zuid-Korea wil zijn geïsoleerde buurland Noord-Korea helpen de eerste officiële uitbraak van Covid-19 te bekampen. De uitbraak wekt immers grote bezorgdheid op door de precaire gezondheidszorg in het land.

gjs
Bron: BELGA

President Yoo Suk-yeol biedt Pyongyang aan coronavaccins en andere medische verzorging te leveren, zo liet zijn kabinet vrijdag weten. Een presidentiële woordvoerder zei dat het Zuid-Koreaanse staatshoofd hoopt met de noordelijke buur te kunnen spreken over de details van de hulp. Het aantal mogelijke besmettingen schijnt onlangs explosief de hoogte te zijn ingeschoten.

Onduidelijk is of Noord-Korea hulp heeft gevraagd en of beide landen al contact met elkaar hebben opgenomen. De situatie op het Koreaanse schiereiland is gespannen gezien een reeks testen die Noord-Korea met ballistische raketten heeft uitgevoerd.

Koorts en Covid

Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA had vrijdag al gemeld dat in Noord-Korea zes mensen overleden zijn aan koorts, van wie één persoon positief testte op Covid-19. “Een koorts waarvan de oorzaak niet vastgesteld kon worden, verspreidde zich vanaf eind april explosief doorheen het hele land”, luidt het. “Zes personen zijn omgekomen.” Bij een van de overledenen was een subvariant van de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld.

Voorts meldde KCNA dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het hoofdkwartier van de dienst voor epidemiepreventie had bezocht en er “kennis nam van de verspreiding van Covid-19 door het hele land”. Alleen al donderdag hadden 18.000 mensen positief getest. In totaal zijn 187.800 mensen in isolatie en in behandeling, luidt het.

Eerste besmetting

Donderdag registreerde Noord-Korea voor het eerst sinds de start van de coronapandemie een besmetting. Kim Jong-un sprak van een “ernstige nationale noodsituatie” en kondigde een lockdown af. Geen enkele van de 25 miljoen Noord-Koreanen is gevaccineerd tegen het coronavirus. Pyongyang weigerde verscheidene keren vaccins van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), China en Rusland.

Dat in de afgelopen twee jaar niemand in Noord-Korea het coronavirus zou hebben opgelopen, wordt echter alom betwijfeld. Zo ontsloeg Kim Jong-un een jaar geleden verschillende hoge functionarissen omdat ze het regeringsbeleid tegen corona niet goed zouden hebben uitgevoerd. Zo hadden ze “een grote crisis” veroorzaakt, aldus de leider, die verder niet in details trad.

Noord-Korea deelt ook een grens van bijna 1.500 kilometer met China, die lang niet overal goed bewaakt is. Onder meer in de Chinese grensstad Dandong is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer