Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Elon Musk zet overname Twitter "tijdelijk" op pauze na cijfers over nepprofielen en spambots

Miljardair en Tesla-CEO Elon Musk zet zijn geplande overname van sociaalnetwerksite Twitter "tijdelijk" op pauze. Dat meldt hij in een tweet nadat Twitter nieuwe cijfers over het aantal nepprofielen en spambots onder zijn gebruikers heeft bekendgemaakt.

"Twitterdeal tijdelijk on hold in afwachting van details die de berekening ondersteunen dat valse profielen effectief minder dan 5 procent van alle gebruikers uitmaken." Met die boodschap heeft Elon Musk via Twitter bekendgemaakt dat hij de pauzeknop indrukt in zijn overname van de sociaalnetwerksite.

Die overname raakte eind april in een stroomversnelling toen de raad van bestuur van Twitter een overnamebod van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro) goedkeurde dat Musk had gedaan. De miljardair en oprichter van SpaceX wilde Twitter kopen omdat hij naar eigen zeggen "de vrije meningsuiting" wil herstellen.

Zo vindt hij de moderatieregels van Twitter te streng en te weinig transparant. Eerder deze week liet hij weten dat hij oud-president van de VS Donald Trump weer toegang wil geven tot het platform. Hij is na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 verbannen.

"Monetizable daily active users"

Musk ging in het verleden ook al fel tekeer tegen de vele nepprofielen en spambots op Twitter, een probleem dat hij als nieuwe eigenaar wil aanpakken. Het cijfer dat Twitter vandaag bekendmaakt over het reële aantal zulke profielen dat dagelijks actief is, doet hem nu (tijdelijk) afhaken.

Concreet meldt Twitter dat nepprofielen en spambots minder dan 5 procent uitmaken van de monetizable daily active users of (vrij vertaald) van het dagelijkse aantal actieve gebruikers die commercieel interessant zijn omdat ze Twitter geld kunnen opleveren, bijvoorbeeld omdat ze advertenties te zien krijgen.

"5 procent lijkt misschien weinig, maar elke dag zijn 229 miljoen gebruikers actief", zegt onze technologiejournalist Tim Verheyden. "Dat betekent dat meer dan 11 miljoen van die profielen commercieel waardeloos zijn omdat het geen echte gebruikers zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om profielen die automatisch producten aansmeren of fake news verspreiden."

"Nu dit getal op tafel ligt, vermoed ik dat Musk eerst meer inzicht zal willen krijgen in de cijfers van Twitter. In het verleden heeft het bedrijf immers niet altijd de juiste informatie verspreid. Soms heeft het de hoeveelheid actieve dagelijkse gebruikers overschat. Bovendien geeft het aan dat het aantal spambots mogelijk nóg hoger ligt dan nu in kaart is gebracht."

Schadevergoeding

Vraag is of Musk dit alles niet had moeten of kunnen weten vóór hij zijn bod van 44 miljard dollar deed. "Het is moeilijk om in zijn hoofd te kruipen, maar als je zo'n bod doet, dan zou je toch wel moeten weten hoe groot het probleem van zulke valse profielen is."

"Waarschijnlijk wil Twitter dit probleem nu zo snel mogelijk van de baan want de beurswaarde is al aan het zakken. Mocht de overname uiteindelijk definitief niet doorgaan, dan moet Musk trouwens sowieso 1 miljard dollar (ruim 960 miljoen euro) schadevergoeding aan Twitter betalen."

Meest gelezen