De Turkse president Erdogan.
Turkish Presidency

Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties"

Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.

De Finse premier en president maakten gisteren bekend dat hun land volgens hen zo snel mogelijk moet toetreden tot de NAVO. Over enkele dagen zou de definitieve beslissing worden genomen. Ook Zweden overweegt lid te worden van het militaire bondgenootschap.

Verschillende landen lieten gisteren verstaan dat ze het lidmaatschap van Finland (en allicht ook Zweden) zullen steunen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken en Frankrijk.

Maar Turkije is tegen de toetreding. "We volgen de ontwikkelingen in Zweden en Finland, maar we hebben er geen positieve kijk op", zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen journalisten.

Hij voegde eraan toe dat het destijds een vergissing was van de NAVO om Griekenland toe te laten. Turkije en Griekenland werden allebei lid in 1952. "We willen niet opnieuw zo'n vergissing maken. Bovendien zijn Scandinavische landen een thuisbasis voor terroristische organisaties." Erdogan gaf verder geen details, maar doelde wellicht op aanhangers van de PKK en de Koerdische onafhankelijkheid.  

Turkije heeft in het verleden al meermaals uitgehaald naar Zweden en andere westerse landen voor de manier waarop ze omgaan met organisaties die de Turkse regering als terroristisch beschouwt, zoals de PKK, maar ook aanhangers van Fethullah Gulen, die ervan beschuldigd wordt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten. "In sommige landen zijn ze zelfs lid van het parlement. Het is voor ons niet mogelijk om voorstander te zijn", zei Erdogan. 

Omdat Finland en Zweden al jaren erg nauw samenwerken met de NAVO, zou hun toetreding sneller dan normaal kunnen verlopen. De belangrijkste voorwaarde is wel dat alle bestaande NAVO-landen de toetreding goedkeuren. Aangezien er unanimiteit is vereist, kan één land de toetreding vertragen of blokkeren door zijn vetorecht te gebruiken.

Het is echter niet duidelijk of Turkije zo ver zal gaan. Erdogan heeft het in elk geval niet zo uitdrukkelijk gezegd. Mogelijk probeert hij met deze uitspraken Europese landen te overtuigen om harder op te treden tegen onder meer de PKK en de Gulen-beweging, in ruil voor de goedkeuring van het lidmaatschap van Finland en Zweden.

Meest gelezen