Leo Tindemans en Wilfried Martens bij de verkiezingen van 1974.
Volledig scherm
PREMIUM
Leo Tindemans en Wilfried Martens bij de verkiezingen van 1974. © kos

Van ‘CVP-staat’ naar ‘CD&V-clubje’: hoe konden de ooit zo machtige christendemocraten zo afglijden?

Ooit behaalde de CVP de absolute meerderheid. Vier naoorlogse regeringen telden enkel en alleen ministers uit die ene partij. Ooit spraken tegenstanders met een mengeling van afgunst en afkeer over “de CVP-staat”. Vandaag rest alleen nog stof en as. Hoe is het zover kunnen komen? 

65 reacties

  • Emiel Van Roost

    2 jaar geleden
    De cdnv zit nu op de juiste plaats, voor zo een kleine partij hebben ze ongelooflijk veel praat, bescheidenheid kennen ze niet, ondemocratisch is dit.
  • Eric De Rycke

    2 jaar geleden
    Moeten we compassie hebben met iemand die veel geld verdient en geen verantwoordelijkheid neemt? Als burgemeester verdient hij quasie evenveel, moet geen uitleg meer geven op Tv, ... en dat voor een lid van de kleinste partij van Vlaanderen. Mooi maandloon ... respect!!!!
  • phil smedts

    2 jaar geleden
    Een religieuze partij is niet meer van deze tijd. De tijd dat de pastoors de macht in handen hadden is gelukkig al lang voorbij, al moet je hun grote zuilen en lobbygroepen die nog steeds een grote, maar in achterkamertjes verborgen impact op de maatschappij hebben, niet onderschatten. Hoog tijd om nu een echte scheiding van kerk en staat in te voeren in dit land, en die idiote opdeling van het onderwijs af te schaffen, en ook de macht van de religieuze gezondheidsinstellingen te stoppen.
  • Emiel Van Roost

    2 jaar geleden
    Het grote probleem van de cdnv is dat ze geen volkspartij zijn, ze hebben geen vlaamse reflex.
  • Marc Van Regemorter

    2 jaar geleden
    De Arco affaire is de doodsteek voor CD&V. 800.000 gedupeerde gezinnen die hun geld zien verdwijnen vergeven en vergeten dit niet, en zeker niet in het kieshokje! Dat zijn een potentieel een paar miljoen stemmen. Waar en hoe gaan ze die ooit kunnen recupereren. Wie vertrouwd die partij nog?