Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Aardgasfactuur meer dan verdrievoudigd in een jaar tijd: België nu bij duurste landen in vergelijking met buurlanden

Aardgasfactuur meer dan verdrievoudigd in een jaar tijd: België nu bij duurste landen in vergelijking met buurlanden
Beeld ANP

De stijging van de energieprijzen heeft de elektriciteitsfactuur van een doorsneegezin in België verdubbeld en de aardgasfactuur zelfs meer dan verdrievoudigd in een jaar tijd. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie in opdracht van de regulatoren.

België was begin 2022 (vóór de btw-verlaging) telkens het op een na duurste land vergeleken met de buurlanden. De opvallendste evolutie is er voor aardgas. Daar was België vorig jaar nog het op één na goedkoopste land vergeleken met Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Maar op 1 januari van dit jaar was België het op één na duurste land. “Alleen Nederland is vanwege de hoge taksen nog duurder”, zo staat in de studie. 

De aardgasfactuur van Belgische gezinnen kende meer dan een verdrievoudiging vergeleken met begin 2021. Een doorsneegezin in België (met een verbruik van 23.260 kilowattuur per jaar) betaalde begin dit jaar gemiddeld 159 euro per megawattuur voor aardgas, of zowat 3.700 euro op jaarbasis. 

In Nederland ging het om 195 euro per megawattuur. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren de goedkoopste landen voor aardgas voor gezinnen, met respectievelijk 101 en 73 euro per megawattuur. “Prijsregulering in die landen zorgt ervoor dat de hogere groothandelsprijzen slechts gedeeltelijk of pas op een later tijdstip aan de gezinnen worden doorgerekend”, aldus de studie. 

Bij elektriciteit was België al langer bij de duurste landen. In januari betaalde een doorsneegezin (met een verbruik van 3.500 kilowattuur per jaar) gemiddeld 460 euro per megawattuur, wat overeenkomt met een jaarfactuur van 1.610 euro. 

Fransen betalen het minst

“Net als de vorige jaren, betalen Belgische gezinnen een relatief hoge elektriciteitsfactuur in vergelijking met onze buurlanden”, klinkt het. “Het verschil met het duurste land (Duitsland, 468 euro per megawattuur) is bovendien kleiner geworden.” Franse gezinnen betaalden begin 2022 veruit het minst: 213 euro per megawattuur. “Door overheidsingrijpen wordt de stijging van de groothandelsprijzen amper doorgerekend aan de gezinnen”, luidt het. 

De studie stipt nog aan dat bij gezinnen die het sociaal tarief betalen, de stijging van de energieprijzen “duidelijk gedempt” wordt.

Wat de bedrijven betreft, blijft België een van de goedkoopste landen voor aardgas bij kleine en grote bedrijven. De elektricteitsfactuur van kmo’s aangesloten op het laagspanningsnet is net zoals die van de gezinnen bij de hoogste, terwijl België net het goedkoopste land is voor bedrijven aangesloten op het middenspanningsnet. Het beeld bij bedrijven aangesloten op het hoogspanningsnet is gemengder. 

De studie werd uitgevoerd door consultant PwC in opdracht van de federale regulator CREG en de regionale regulatoren VREG, Brugel en Cwape een studie uit. Het gaat wel om de situatie op 1 januari, dus vóór de tijdelijke btw-verlaging die de federale regering invoerde op elektriciteit en aardgas.