Al minstens 12 kinderen gestorven aan mysterieuze leverziekte, ook bij ons besmettingen

Al minstens 12 kinderen zijn gestorven aan een mysterieuze vorm van hepatitis en wereldwijd werden 450 kinderen ziek. De oorzaak van de leverziekte is nog altijd niet bekend. Ook in ons land 12 gevallen bekend maar nog geen overlijdens.

tg

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zegt dat er wereldwijd 450 gevallen van de dodelijke leverziekte gemeld zijn. Dat aantal zal ongetwijfeld hoger liggen omdat het Verenigd Koninkrijk donderdag nog 13 nieuwe gevallen heeft gemeld en experts geloven dat de recente golf slechts het topje van de ijsberg is.

Vijf doden zijn bevestigd in Indonesië en vijf zijn geregistreerd in de VS.

Eenentwintig landen hebben sinds begin april te maken gekregen met deze ernstige vorm van hepatitis die vooral kinderen onder de 10 jaar treft. Al minstens 26 jongeren moesten een levensreddende levertransplantatie ondergaan.

Wetenschappers vragen zich af wat de ongewone ziekte veroorzaakt en komen voorlopig uit bij een reeks virussen die normaal gesproken verkoudheid veroorzaken. De veel voorkomende virussen die hepatitis veroorzaken: hepatitisvirussen A, B, C en E zijn in geen van de wereldwijd gemelde gevallen aangetroffen, wat wetenschappers voor een raadsel plaatst.

Opvallend is wel, zeggen onderzoekers, dat de meeste slachtoffertjes uit gezinnen komen die ook een of meerdere honden houden. Ook daar wordt gezocht of er een link zou kunnen zijn.

Ook in ons land

In België waren begin deze maand twee bevestigde gevallen bekend. Intussen zijn dat er al 12. Het gaat kinderen jonger dan 10 jaar die met een acute leverontsteking een tijd werden opgenomen in het ziekenhuis.

Ouders wordt geadviseerd om naar de huisarts te gaan als hun kind symptomen van hepatitis ontwikkelt, zoals een bleke grijsgekleurde ontlasting, zeer donkere urine of gele verkleuring van ogen en huid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen