Schrappen, uitstellen of inventief zijn: zo gaan we de inflatie en stijgende energieprijzen te lijf

Door de inflatie en de stijgende energieprijzen wordt het voor verschillende gezinnen onmogelijk om hun levensstandaard nog langer aan te houden. Er zit niets anders op dan op de één of de andere manier (even) te besparen. VRT NWS deed een oproep en kon uit de vele reacties vijf soorten bespaarders ontwaren. Zo pakken jullie het aan.

Bijna vier op de tien gezinnen kunnen op het einde van de maand nog maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Dat bleek gisteren al uit een bevraging van de Gezinsbond bij ruim 6.700 Vlaamse en Brusselse gezinnen. Er zit niets anders op dan het spaargeld aan te spreken of flink te bezuinigen op uitgaven. Maar liefst 81 procent van de bevraagde gezinnen geeft aan dat laatste te doen. 

VRT NWS lanceerde daarom een oproep en vroeg hoe jullie met de hoge prijzen omgaan en op welke producten of diensten jullie zoal besparen. Daaruit konden we vijf "types" bespaarders opmaken. 

De getuigenissen zijn uiteraard niet representatief, maar geven wel een beeld van de manier waarop we nu al snoeien in onze uitgaven.

"Reizen, restaurantbezoeken, kleding en schoenen. In feite wordt alles wat 'leuk' is even geschrapt. Helaas is dat noodzakelijk om als alleenstaande de facturen te kunnen blijven betalen." Zo vat Veronique Vertongen samen wat zij onderneemt om geld te besparen. 

Ze is niet alleen. Uit de meer dan 600 reacties die we kregen naar aanleiding van onze oproep blijkt dat wel meer mensen ervoor kiezen om voorlopig geen extra uitstapjes of activiteiten meer te doen. Het gaat van minder op restaurant, over het annuleren van abonnementen op streamingdiensten tot de steun voor een goed doel opzeggen.  

Duurdere producten belanden even niet meer in de winkelkarretjes en worden vervangen door goedkopere alternatieven en witte merken. Lizzy G. kiest door de stijgende brandstofprijzen ook "minder voor de auto" en is genoodzaakt "de huishoudhulp om de twee weken in plaats van wekelijks te laten komen".

In feite wordt alles wat "leuk" is even geschrapt

Veronique Vertongen

Voor Goedele Van Wijnsberghe is het even knippen in de uitgaven voor cultuuruitstapjes. "Wij kopen enkel nog tickets voor een goedkoop plaatselijk festival of optreden", vertelt ze. En Sally Janssen bespaart dan weer op haar "persoonlijke luxe" en plant voorlopig geen afspraken meer in bij de schoonheidsspecialiste of om haar haar te laten kleuren bij de kapper.

Schrappen in je uitgaven hoeft trouwens niet altijd negatief te zijn, benadrukt Jeremia Aelbrecht. "Ik heb een extra motivatie gevonden om te stoppen met roken", schrijft hij. "Dat is al snel een besparing van ongeveer 100 euro per maand."

Wat niet écht nodig is op dit moment, wordt even uitgesteld. Dat is hoe de "uitsteller" te werk gaat. "Echt besparen is er bij mij nog niet echt bij", getuigt Marc Dilliën. "Maar ik shop wel meer prijsbewust en wacht met grotere aankopen tot het punt van de maand waarop mijn vaste uitgaven gedaan zijn."

De onderhoudswerken aan het huis van Carl Onghena worden even op de lange baan geschoven en Irma De Coninck zal wachten op de solden om kleren en schoenen te kopen.

Gwenn Schoonjans zal dan weer haar geplande reis naar Malawi opschorten. De vliegtuigtickets worden te duur waardoor de reis niet meer binnen het vooropgestelde budget past. 

"We beseffen dat het een luxeprobleem is, maar het is maar één van de besparingsmaatregelen die we nemen om een duur leven tegen te gaan", vertelt Gwenn:

Videospeler inladen...

De "promospotter" slaat op het juiste moment op de juiste plaats toe en weet zo de beste prijzen in de wacht te slepen. Verschillende mensen geven aan dat ze in supermarkten bijvoorbeeld bewust de acties in de gaten houden en "meerdere hoeveelheden aankopen als er kortingen zijn". "Ik profiteer van de aanbiedingen door grotere hoeveelheden te kopen op dat moment", zegt bijvoorbeeld Maria Sauer.

Anderen kopen enkel nog seizoensgroenten en -fruit om de prijs te drukken of zoeken online op waar ze het gewenste product aan de laagste prijs kunnen vinden. "Online kopen is vaak veel goedkoper", geeft Danny Smolders nog als tip.

Fons Laporte wist dan weer een reis op de kop te tikken aan 50 procent korting en kiest bijvoorbeeld voor een weekenddeal "waarin een overnachting en ontbijt zit voor 22 euro". 

Wie niet te zeer wil inboeten, moet slim zijn. Dat heeft de "inventieveling" goed begrepen. Je verzekeringen en abonnementen tegen het licht houden, telewerken om brandstof te besparen of boodschappenlijstjes maken om geen impulsaankopen te doen. Het zijn enkele reacties die we ingestuurd kregen.

"Ik koop tegenwoordig vooral basisstukken van kleding zodat ik ze modieus kan combineren met de kledij die ik nog heb", is Carine De Bie haar antwoord. "Ik kook in één keer voor drie dagen in plaats van dagelijks en verzamel mijn afwas", staat in het bericht van Jef Hoppenbouwers.

Ik kook in één keer voor drie dagen in plaats van dagelijks en verzamel mijn afwas

Jef Hoppenbouwers

Kenny Thuy maakt slim gebruik van zijn sportabonnement en zal tegenwoordig na het sporten in de sportzaak zelf douchen. Barbara De Gruyter is dan weer een echte doe-het-zelver geworden. "Ik pluk bloemen uit de berm in plaats van een boeket te kopen. Kleren herstel ik zelf en ook cadeautjes maken wij zelf om te besparen."

Ook Jeroen De Ryck koos ervoor zelf iets te maken in plaats van een dure uitgave te doen. "Ik heb een fietskar gebouwd zodat ik zelfs voor grotere en zwaardere dingen mijn fiets kan gebruiken", schrijft hij. "Dat kostte me een zesde van de aankoopprijs van een nieuwe."

En Erik De Vocht is extra blij met zijn grote moestuin op dit moment. "Weg met de gazon en eten uit de tuin", is zijn motto. "Dat is goed voor het milieu en klimaat, én lekkerder." 

"Je bespaart er gemakkelijk 1.000 tot 1.500 euro per jaar mee", zegt hij:

Videospeler inladen...

Hier en daar een beetje besparen, is voor sommigen niet meer genoeg. De "dieptaster" moet drastische keuzes maken. Omdat dit gevoelig kan liggen, werken we hier met anonieme reacties. 

"Ik bespaar echt op alles", getuigt een alleenstaande vrouw. "Wij kunnen niet anders, alleenstaanden moeten krabben om er nog te komen." Hetzelfde horen we bij een alleenstaande man: "Ik kan amper overleven. Mijn huurprijs is duurder, mijn benzine en mijn verzekeringen ook. Het wordt stilaan onbetaalbaar."

Ik kan amper overleven. Mijn huurprijs is duurder, mijn benzine en mijn verzekeringen ook. Het wordt stilaan onbetaalbaar.

Anoniem

Nog iemand anders ziet zich genoodzaakt op haar eigen gezondheid te besparen. "Ik ga niet meer naar gespecialiseerde artsen, zoals de kinesist en bespaar op medicatie", geeft een vrouw toe. "Bij mij zal de tandarts even niet meer gaan", vertelt iemand anders.

En ook voor deze man zijn medische kosten te zwaar om dragen. "Zaken die amper of niet terugbetaald worden zoals steunzolen zullen noodgedwongen langer mee moeten gaan", is zijn conclusie.

"De ochtend" op Radio 1 legde de getuigenissen ook voor aan Malaika Brengman, professor consumentengedrag en marketing aan de VUB. Beluister het gesprek hier:

Meest gelezen