Direct naar artikelinhoud
LiveblogEurovisiesongfestival

Live - Oekraïne wint het Eurovisiesongfestival, België eindigt als 19de

De band Kalush Orchestra uit Oekraïne wint de 66ste editie van het EurovisiesongfestivalBeeld AFP

Oekraïne heeft het Eurovisiesongfestival van 2022 gewonnen. Het land was vooraf topfavoriet en wist die rol te vervullen. In totaal behaalde het land 631 punten. België eindigde, net zoals vorig jaar, op de 19de plaats. Met 64 punten doen we het beduidend minder goed dan Oekraïne.

De band Kalush Orchestra uit Oekraïne heeft de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Dat deed het met het lied ‘Stefania’. Oekraïne stond na de punterverdeling van de vakjury op de 4de plaats. Maar kijkend Europa bracht daar verandering. In totaal ontving Oekraïne 631 punten.

België stond na de punten van de vakjury op plaats 13. Bij de 59 punten van de vakjury, kwamen slechts 5 punten van de kijkers. Hiermee eindigde België, net zoals vorig jaar, op een 19de plek.

‘The Big Five’, de hoofdsponsors van het Eurovisiesongfestival, deden het deze editie beter dan vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk behaalde de 2de plaats met 466 punten, Spanje sluit de top 3 met 459 punten.

De grote hamvraag is: waar gaat het Eurovisiesongfestival volgend jaar door? Normaal organiseert het winnnende land de volgende editie. De European Broadcasting Union (EBU) liet al weten dat het festival waarschijnlijk niet in Oekraïne kan doorgaan. Andere landen kunnen in dat geval een kandidatuur indienen. Tot op heden gaven IJsland en Spanje al te kennen dat ze het Eurovisiesongfestival willen organiseren.

De organisatie achter het Eurovisiesongfestival werkt meteen aan een nieuwe editie. De komende weken zal duidelijk worden waar en wanneer het Eurovisiesongfestival in 2023 zal plaatsvinden. België zal dan opnieuw meedoen, dat maakte VRT vannacht bekend.

Herbekijk hier de finale van het Eurovisiesongfestival 2022:

Live

  1. Tot volgend jaar!

    Het Eurovisiesongfestival 2022 is afgelopen, we sluiten deze liveblog af. Bedankt om mee te volgen! U kan de recensies van alle acts hieronder herlezen. Ook de eindstand kan je hier terugvinden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Oekraïne wint Eurovisiesongfestival

    Oekraïne wint het Eurovisiesongfestival. In totaal ontving het land 631 punten. De jury kende 192 punten toe, de kijkers thuis gaven 439 punten aan Oekraïne. De band bedankt Europa voor de steun.

    De band Kalush Orchestra zong het lied 'Stefania'. Dat lied gaat over de moeder van de zanger. Door de oorlog in Oekraïne werd het omgedoopt tot een strijdlied voor het 'moederland'.

    Vooraf was Oekraïne de grote topfavoriet van de liedjeswedstrijd. Door de oorlog in Oekraïne werd verwacht dat het land veel stemmen zou ontvangen, als gebaar. Oekraïne heeft de favorietenrol dus waargemaakt.

    Het Verenigd Koninkrijk gaat lopen met de zilveren medaille, Spanje behaalt brons. België deed het niet slecht en strandt op de 19 de plaats.


    Kalush Orchestra wint het Eurovisiesongfestival met het lied 'Stefania' voor OekraïneBeeld AFP
  3. Oekraïne krijgt 439 punten

    Oekraïne ontvangt 439 punten van de kijkers thuis. Hiermee staan ze momenteel veruit op kop. Enkel het Verenigd Koninkrijk kan nog over Oekraïne springen. Wie wordt de winnaar van het Eurovisiesongfestival? Oekraïne of het Verenigd Koninkrijk? We weten het binnen enkele minuten.


    Oekraïne staat momenteel op kop.Beeld AP
  4. België krijgt 5 punten van kijkers

    De kijkers in Europa hebben gestemd en geven België in totaal 5 punten. Hiermee stranden we op een 19de plaats. We eindigen dus niet als laatste, zoals bookmakers voorspelden. België wint het Eurovisiesongfestival van 2022 niet.

    Jérémie Makiese zong 'Miss You' voor België. Beeld Getty Images
  5. Verenigd Koninkrijk op kop na jurypunten

    Alle jurypunten zijn uitgedeeld. Op dit moment staat het Verenigd Koninkrijk bovenaan. Op de voet gevolgd door Zweden en Spanje.

    Topfavoriet Oekraïne staat momenteel op de 4de plek. Nederland klom zonet omhoog naar de 8ste plek. België zit na de jurypunten bij de middenmoot, we prijken momenteel op de 13de plaats.

    De punten van de kijkers worden nog uitgedeeld, alles kan nog veranderen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. België geeft 12 punten aan Verenigd Koninkrijk

    België deelt punten uit. De 12 punten gaan ook naar het Verenigd Koninkrijk. De 10 punten zijn voor Spanje, Italië ontvangt 8 punten van de Belgische jury.

    Topfavoriet Oekraïne stijgt ook enkele plaatsen. Zij kregen 6 punten van België. Nederland ontvangt geen punten van de jury uit ons land.

    Ook België geeft 12 punten aan het Verenigd Koninkrijk.Beeld REUTERS
  7. 12 punten van Oekraïne voor Verenigd Koninkrijk

    Oekraïne geeft 12 punten aan het Verenigd Koninkrijk. Deze werden uitgedeeld nadat Oekraïne Europa uitvoerig bedankte voor de steun. Ook het onderbrengen van Oekraïense vluchtelingen werd aangehaald. Zijn deze 12 punten het resultaat van een politieke keuze? 

    Lees in dit artikel alles over politiek en het Eurovisiesongfestival.

    Sam Ryder uit het Verenigd Koninkrijk krijgt 12 punten van Oekraïne.Beeld AP
  8. 'Europe stop voting now!'

    Je kan niet meer stemmen. Nu is het wachten op de puntentelling. Wie wint de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival? Dat weten we straks pas.

    Wat we wel zeker weten, is dat handen wassen belangrijk blijft. Of dat leerde Servische inzending ons toch.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Oekraïne blijft favoriet

    Na alle 25 optredens blijft Oekraïne op nummer één bij bookmakers. Ze winnen zelfs nog enkele procenten op de rest van de deelnemers. Zweden en het Verenigd Koninkrijk vervolledigen nog steeds de top drie. België zakt weg naar de laatste plaats bij bookmakers. Klopt deze voorspelling of komen we nog voor verrassingen te staan?


    Bookmakers na de 25 optredens van deze avond. Oekraïne blijft topfavorietBeeld Eurovisionworld.com
  10. Zanger Måneskin geblesseerd

    De band Måneskin treedt op tijdens het stemmen. De leadzanger valt extra op, hij loopt al hinkend over het podium. Damiano David zegt dat hij zich bezeerde tijdens een optreden. Toch blijft hij het beste van zichzelf geven. 'The show must go on', zegt hij.

    Måneskin won vorig jaar het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Door de overwinning brachten ze de muziekwedstrijd naar Italië. De 66ste editie gaat vanavond door in de stad Turijn.


    De band Måneskin verzorgt het optreden tijdens het stemmen.Beeld AFP
  11. 'Europe, start voting now!'

    Alle 25 landen hebben opgetreden. De lijnen zijn nu officieel geopend. Kan topfavoriet Oekraïne de trofee mee naar huis nemen? Of zijn er kapers op de kust, zoals Spanje en het Verenigd Koninkrijk? Is het Nederland dat haasje-over doet? En op welke plaats zal België stranden? We weten het straks!

    Wil je zelf stemmen? Dat kan, tot twintig keer per persoon. Stemmen op eigen land is niet mogelijk.

  12. 25. Estland

    STEFAN - Hope

    De Estlandse act voelt dit jaar aan als een koortsdroom die steeds bizarrer wordt. Er zijn aanvankelijk beelden van de woestijn, een cowboyoutfit en zelfs een mysterieus fluitdeuntje. De eerste strofe van ‘Hope’ klinkt daarbij alsof hij gecomponeerd werd door een dove die het concept ‘Johnny Cash’ uitgelegd kreeg, maar Stefan weet niet erg lang te intrigeren. 

    De spanning wordt onderbroken wanneer hij zijn gitaar op zijn rug zwiert en het publiek aanmaant om mee te zingen met wat plots uitgroeit tot een aftands popnummer. ‘De toekomst blijft van ons’, is daarbij de centrale boodschap. Een leuze waarmee de Esten zich kunnen troosten als hun inzending straks roemloos in de middenmoot eindigt. (PN)

    Estland stuurt STEFAN met 'Hope'Beeld Photo News
  13. 24. Servië

    Konstrakta - In Corpore Sana

    Bijzonder nummer, dit, meer performance dan lied, al is het refrein wel aanstekelijk. In Corpore Sano zou een bittere kritiek bevatten op onhaalbare schoonheidsidealen. Dat het alleszins om een tekst met een boodschap gaat, valt af te leiden uit de spannende vertolking van zangeres Kontrakta, die de gezondheidskwestie aansnijdt als een Florence Nightingale from Hell. 

    Voor de gezinnen waar de kinderen meekijken, kan het daarom wel pedagogisch interessant worden. Als ze de handen niet willen wassen voor het eten, hoef je het kroost voortaan maar in het oor te fluisteren dat Kontrakta dan ‘s nachts in hun warme bedje zal komen spoken: Run to the handzeeppomp! (BE)

    'In Corpore Sana' van Konstrakta voor ServiëBeeld EPA
  14. 23. Polen

    Ochman - River

    Wat zou Harry Potter brengen op het Eurovisiesongfestival? Wel, kijk even naar je scherm. Enkele dementors en regen die uit het niets op het scherm verschijnt. ‘Expecto Patronum’ roept Harry Potter als hij zichzelf van zo’n dementors wil redden. Ikzelf heb de spreuk al enkele keren luidop uitgesproken. Helaas blijft de Poolse inzending gewoon spelen.

    Ach, Voldemort zal ons wel te hulp schieten. Winnen doet Polen vanavond niet. Mocht een babcia (Poolse grootmoeder) plots opduiken en me omkopen met enkele verse dumplings, dan overweeg ik mijn ‘2 punten’ nog toe te kennen aan Polen. 12 punten kunnen ze bekomen met een frisse wodka bij die dumplings. Ochman kan zelf ook beter in de wodka vliegen, de act verdwijnt volledig na het extravagante optreden van het Verenigd Koninkrijk. (LB)

    'River' van Ochman voor PolenBeeld Brunopress
  15. 22. Verenigd Koninkrijk

    Sam Ryder - SPACE MAN

    London calling, meestal betekent dat op het Eurovisiesongfestival niet veel soeps. De grootste popnatie van Europa mag dan wel belastingbrieven sturen naar Adele, Dua Lipa en Harry Styles, maar hun songfestivalkandidaat overstijgt zelden het niveau van een straatmuzikant die op de stoep van een Primark Wonderwall staat te kwelen.

    Sam Ryder deelt zijn haardracht met de here Jezus, dus hij ziet er alvast uit als een verlosser. De bookmakers geven hem een toppositie, maar we snappen niet goed waarom. Ryder zingt zuiverder dan een bergbeek, maar Space Man heeft niks dat zich meteen in je hoofd nestelt en achteraf voelt het toch allemaal wat klinisch aan. Trouwens: wij schrokken ons het lazarus toen we zagen dat Ryder ook een band bij had. (JVL)

    Sam Ryder brengt het nummer 'SPACE MAN' voor het Verenigd KoninkrijkBeeld Photo News
  16. 21. Australië

    Sheldon Riley - Not The Same

    De stem, de performance, het verhaal, en de looks van een wandelende luster - Australië heeft het allemaal. Zonder de schaduw van Poetins invasie in Oekraïne, was Sheldon Riley een legitieme topfavoriet geweest. Maar nu zullen de Australiërs vrede moeten nemen met alles behalve een eerste plaats. 

    Niettemin brengt hij het soort showmanship naar Turijn dat we mogen, nee, moeten verwachten van een finalist - en luster. Australië binnenlaten op een Europees feestje was misschien dan toch niet het afschuwelijkste idee. (KL)

    Sheldon Riley met 'Not The Same' voor AustraliëBeeld Brunopress
  17. 20. Zweden

    Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

    Met ‘Hold Me Closer’ slaagt Zweden er wonderwel in om de essentie van een goed Songfestivalnummer te vatten. Het sterk opgebouwde lied evolueert van een intieme ballade naar een dansbare hit waarop gedanst kan worden. De rauwe klanken van zangeres Cornelia Jakobs vormen bovendien een mooi contrast met het meer gepolijste geluid dat andere popdiva’s vanavond lieten horen. 

    Dat het decor er als een uitvergrote make-upspiegel uitziet, is wel enigszins teleurstellend. Als Jakobs vanavond geen hoge score behaalt, mag Zweden zonder schuldgevoelens dreigen om de aanvoer van ABBA-muziek naar de rest van Europa stop te zetten. (PN)

    Zweden stuurt dit jaar Cornelia Jakobs met het nummer 'Hold me Closer'Beeld Photo News
  18. Ook IJsland gaat politieke toer op

    Aan het einde van de IJslandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, scandeert een van de zangeressen 'Ukraine, We love you!'

    Eerder benadrukte een van de presentatoren van het Eurovisiesongestival, Alessandro Cattalan, ook al dat er enkel plaats is voor liefde en vrede.

    Lees en beluister in volgend artikel hoe politiek het Songfestival is.

    De Oekraïense inzending Kalush OrchestraBeeld Photo News
  19. 19. Moldavië

    Zdob și Zdub & Frații Advahov - Trenulețul

    Met Zdob si Zdub is het zoals met het coronavirus: het is een lelijk ding en je bent er nooit helemaal klaar mee. Nu al voor de derde keer dingen de heren namens Moldavië mee naar de Eurovisie-titel en omdat een ongeluk nooit alleen komt, brachten ze dit keer ook de fiedelende Advahov Brothers mee. Het resultaat is nummer dat even gek klinkt als een persconferentie van Wouter Beke, met een mix van rap in de Sam Gooris-variant en dijenkletsfolk. 

    Zoals kenners over de kunst van Arne Quinze weleens plegen te zeggen: je moet er voor zijn. Wel goed gezien qua de-escalatie: als Vladimir Poetin al overwoog om ook Moldavië binnen te vallen, dan denkt hij daar na deze act vast veel genuanceerder over. (BE)

    Zdob si Dub & Advahov Brothers brengen 'Trenulețul' voor MoldaviëBeeld Brunopress
  20. 18. IJsland

    Systur - Með hækkandi sól

    IJsland stuurt dit jaar de countryzussen Sigga, Beta en Elin naar Turijn. Zij vormen het gitaargroepje Systur. Ze spelen rustige countrypop die verder onopgemerkt blijft. Als achtergrondmuziek in het betere IJslandse restaurant valt het zeker te waarderen, op het Eurovisiesongfestival valt het een beetje tussen de acts door. Pluspunten voor de aangename glimlach van de zusjes tussendoor. (SF)

    Systur brengt 'Með hækkandi sól' voor IJslandBeeld Brunopress
  21. 17. Griekenland

    Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together

    Zelfs na twee zittingen snappen we niet waarom Amanda Tjenford het hele podium vol heeft laten zetten met omgevallen stoelen. Wat we wel snappen: dit is een songfestivalballade uit het boekje. Tjenford begint a capella (puik!), laat dan een dreigend synth-tapijt de overhand nemen (dreigend!) en barst dan uit in een sterk staaltje eurovisioneel drama. 

    Alles bij elkaar levert Griekenland een sterk nummer af dat ons op zijn best aan Dana Winner doet denken. Niet dat we hier meteen een winner in zien, maar top tien moet wel lukken. (JVL) 

    'Die Together' van Amanda Georgiadi Tenfjord voor GriekenlandBeeld Brunopress
  22. 16. België

    Jérémie Makiese - Miss You

    Oef. Nog eens iets anders dan melancholische ballade. Net wanneer we op het punt stonden om ons hoofd in een emmer Ben & Jerry's-ijs te begraven, krijgt Jérémie Makiese het publiek weer op hun dansbenen.

    De Belgische inzending zorgt voor een verfrissende genre-spoeling tijdens de finale, maar mist - naar goede gewoonte - dat laatste duwtje dat de performance zou moeten geven. Behalve de eindnoot zal er dan ook weinig blijven hangen bij de kijkers. Maar drie minuten lang zal er tenminste gedanst worden, en zo zijn we toch zeker dat het publiek dit jaar wél wakker blijft tijdens de Belgische inzending. Dat dan weer wel. (KL)

    Jérémie Makiese zette een sterke zangprestatie neer. Al was er weinig extra show te bespeuren op het podium.

    Jérémie Makiese brengt 'Miss You' voor BelgiëBeeld Brunopress
  23. 15. Azerbeidzjan

    Nadir Rustamli - Fade to black

    ‘De laatsten zullen de eersten zijn’, dachten de jongens en meisjes achter het Azerbeidzjaanse Songfestivalnummer dit jaar. En ze stuurden met ‘Fade To Black’ nummer in dat tegelijkertijd zo fascinerend lelijk en onnoemelijk slaapverwekkend is dat de openbare omroep in het land geen enkel risico loopt om een nieuwe editie van het Eurovisiesongfestival te organiseren.

    Nadir Rustamli voert zijn choreografie op de trap dermate ongeïnteresseerd uit dat het opvallend is dat hij zo gedreven is om voortdurend naast de toon te zingen. Het recentste rapport van de Human Rights Watch vermeldt dat de Azerbeidzjaanse overheid haar hand niet omdraait voor foltering. Misschien is ‘Fade To Black’ een fase 3-studie voor een nieuwe techniek. (PN)

    Nadir Rustamli brengt het lied 'Fade to black' voor AzerbeidzjanBeeld Photo News
  24. 14. Litouwen

    Monika Liu - Sentimentai

    Het belang van een bloempotkapsel: de galante verschijning van Monika Liu doet zowel denken aan de jonge Mireille Mathieu als aan Liza Minelli, waardoor ze met de klap zowel het ouder publiek als de jonge gay-community voor zich kan winnen. Dat het in de commentaren, ook hier dus weer, vooral gaat over Dat Kapsel is anderzijds wel jammer. Monika Liu kan zingen en performen, zo bewijst ze met het jazzy Sentimentai. 

    Er is vast ook wel een publiek voor dit type softe muziek, maar wij behoren er niet toe. Te vrezen valt dat ook het grote publiek dit nummer alweer vergeten is tegen dat de punten moeten worden uitgedeeld. (BE)

    Monika Liu voor Litouwen met 'Sentimentai'Beeld Brunopress
  25. We zijn halfweg!

    Meer dan de helft van de deelnemende landen stond al op het podium in Turijn. Vooral Spanje verraste vriend en vijand. Publiekslieveling Oekraïne stelde niet teleur en roept Europa op hen niet in de steek te laten. 'Europe, we ask you: please help Ukraine, Mariupol, Azovstal ... Help us right now!' Dit bewijst nogmaals dat het Eurovisiesongfestival politiek niet volledig kan mijden.

    Eerder deze week onderzochten we al hoe politiek het Songfestival is. De conclusie kan je beluisteren in onze podcast 'Duidelijk'.

    Toch blijven de wolven uit Noorwegen ook hangen bij de kijkers. Op sociale media verschijnen plots veel bananen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. 13. Duitsland

    Malik Harris - Rockstars

    Als een van de Big Five is Duitsland zeker van zijn plek in de finale. Misschien worden hun inzendingen om die reden wat te gemakzuchtig. Vorig jaar haalde het land slechts drie punten. Weinig kans dat ze dat dit jaar zullen overtreffen met dit lijflied voor de TikTok-generatie: over angst, depressie en een scheurend gevoel van zelfbewustzijn. Het is al eerder gedaan en het klinkt bovenal erg saai. (SF)

    'Rockstars' door Malik Harris voor DuitslandBeeld Photo News
  27. 12. Oekraïne

    Kalush Orchestra - Stefania

    Laten we elkaar geen Vladimir noemen: de nakende overwinning van Oekraïne is er een van diplomatieke aard. Dat maakt de performance van Kalush Orchestra niet minder intrigerend. De band combineert folk, hiphop, een pluizig roze hoedje, opzichtig handgeklap, een verdwaalde contrabas en een parmantig omhooggestoken fluit tot iets dat op z’n minst langer dan een uur blijft hangen. 

    Oekraïne plaatst zichzelf in de traditie van rapnummers die net verstaanbaar genoeg zijn om te worden meegezongen, denk aan La tribu de Dana van Manau of Informer van Snow, en al helemaal wanneer de breakdancer van de band een halve van de drie beschikbare minuten opeist. (JVL)  

    Topfavoriet Oekraïne stuurt Kalush Orchestra met het lied 'Stefania'Beeld Brunopress
  28. 11. Nederland

    S10 - De Diepte

    “Ken je het gevoel dat, dat je drol niet uitkomt.” Wie aandachtig luistert naar de allereerste zin van ‘De Diepte’, hoort meteen dat het kan toetreden tot de groten van de ‘Mama-appelsap-club’. En dat is ineens zowat het enige lollige dat we kunnen zeggen over het nummer.

    Want S10 betovert vanaf de eerste noot. Geen epileptische lichtshows of opdringerige dansers, enkel de sterkste breekbare stem van de finale en een internationaal publiek dat een Nederlands lied meekeelt. Machtig. Al zijn we zijn er nog niet helemaal uit of we onze noorderburen wel een tweede Eurovisie-overwinning gunnen op drie edities. (KL)

    S10 brengt 'De Diepte' voor NederlandBeeld Brunopress
  29. 10. Spanje

    Chanel - SloMo

    Het is al sinds 1995 geleden dat Spanje nog eens een plek in de top vijf behaalde, maar vandaag zou het wel eens kunnen lukken. Zangeres Chanel speelt al jarenlang mee in musicals en die ervaring komt goed van pas tijdens haar optreden. Met een spetterende choreografie toont ze zich van haar meest lenige kant en ook vocaal weet ze indruk te maken. 

    Met liedteksten als ‘take a sip of my cola-la’ en ‘I make all the daddies go crazy’ zal Chanel waarschijnlijk geen Nobelprijs voor Literatuur winnen, maar een kniesoor die daar op let. Als het laatste vuurwerk tijdens haar act is uitgedoofd, wordt duidelijk hoe sterk het publiek uit de hand van de Spaanse zangeres eet. (PN)

    'SloMo', het lied van Spanje. Gebracht door ChanelBeeld Photo News
  30. 9. Italië

    Mahmood & BLANCO - Brividi

    Dat het Eurovisiesongfestival veel geld kost, is bij deze bevestigd. Mahmood en BLANCO kregen het advies om niet toonvast te zingen. Twee keer op een rij het Songfestival organiseren zou de crisis in Italië niet bevorderen. De act voelt aan zoals ieder Italiaans monument: half vergaan. Eigenlijk geldt dat voor de hele show: de Italianen bakken er weinig van, ze blijven maar beter bij hun pizza’s. 

    Na alle kritiek op deze editie is het te verstaan dat Italië de moed heeft opgegeven. Gelukkig wordt Milaan nog eens in-the-picture gezet: Mahmood en BLANCO kunnen zo uit een van de vele modeshows komen. (LB)

    Mahmood en BLANCO zingen 'Brividi' voor gastland ItaliëBeeld Getty Images
  31. 8. Armenië

    Rosa Linn - Snap

    Met ‘Snap’ heeft Rosa Linn een alleraardigste meisjespopsong ter beschikking gekregen. Als je er blind naar zou luisteren, zou je het nummer zo bovenaan de hedendaagse hitparade situeren, ergens tussen Olivia Rodrigo en Meau in. Alleen: we zijn niet blind en dus kunnen we niet naast het merkwaardige decor kijken, dat uit honderden post-it-briefjes lijkt opgetrokken. 

    Op één van die memo’s stond wellicht ‘vergeet niet iets leuks aan te trekken’, en net dat briefje heeft Rosa over het hoofd gezien, want dat weinig elegante, bleke broekpak dient bijna als een camouflagepak in die zee van wit papier. Jammer, want: leuke song, goede zangeres. (BE)

    'Snap' gezongen door Rosa Linn uit ArmeniëBeeld REUTERS
  32. 7. Noorwegen

    Subwoolfer - Give That Wolf A Banana

    Een liedjescircus blijft een circus en dus heb je clowns nodig. Dit jaar komen die uit Noorwegen en zien ze eruit als de bastaardkinderen van Pikachu die voor het eerst naar Reservoir Dogs hebben gekeken. Van wie zich zo uitdost, verwacht ik een even exuberant nummer, maar nee: Give That Wolf A Banana klinkt alsof de Noren hebben ingebroken bij Lost Frequencies en eens over de bodem van zijn vuilbak hebben geschraapt. 

    Een mens zou er Alexander Rybak van gaan missen, de violist die zich in 2009 naar de overwinning glimlachte. Achteraf voelen we ons als een wolf die een banaan krijgt: bekocht. (JVL) 

    Dansende wolven voor Noorwegen - 'Give That Wolf a Banana'Beeld Photo News
  33. 6. Frankrijk

    Alvan & Ahez - Fulenn

    Frankrijk komt tegenwoordig met zoveel strijdlust naar het Songfestival, dat je even zou vergeten dat ze als “Big Five”-land al lang betaald hebben voor hun finaleplaats. De artiesten uit Bretagne sleuren hun tradities de 21e eeuw in en zetten zo een nummer neer dat geen enkele andere finalist had kunnen maken.

    Winnen gaan ze niet doen, maar er zijn genoeg hoeken af om memorabel te blijven, en de act wekt een even onverklaarbare als onweerstaanbare drang op om een huisdier op te offeren aan een altaar. Zoals een enorm sterke Barbara Pravi vorig jaar al zong op het Songfestival: voilà. (KL)

    Frankrijk stuurt Alvan & Ahez naar het Eurovisiesongfestival met het nummer 'Fulenn'Beeld Photo News
  34. 5. Zwitserland

    Marius Bear - Boys Do Cry

    Het Eurovisiesongfestival biedt al jaren een platform aan artiesten die culturele of maatschappelijke taboes willen doorbreken. Met ‘Boys Do Cry’ brengt Marius Bear daarom een mooie boodschap over kwetsbaarheid, maar de vraag blijft of het doel de middelen heiligt. Het tempo van het lied is zo traag dat zijn hoge tonen klinken alsof hij tijdens het optreden een poging doet om met walvissen te communiceren. 

    De act, waarbij even een gebroken hart in Bears gezicht geprojecteerd wordt, is bovendien knullig en werd vermoedelijk bedacht door een 11-jarige Tumblr-gebruiker die nog steeds denkt dat het 2012 is. De Zwitser zwaait bij gebrek aan choreografie wild met zijn armen om zich heen, maar een overwinning blijft buiten handbereik. (PN)

    Zwitserland met het nummer 'Boys do cry' van Marius BearBeeld REUTERS
  35. 4. Finland

    The Rasmus - Jezebel

    Wat Måneskin kan, kunnen wij ook! Dat moet The Rasmus gedacht hebben bij het schrijven van het rocklied 'Jezebel'. In de jaren 1990 en 2000 was de groep enorm bekend, vooral het lied 'In The Shadows' is zo'n oorwurm van hen.

    Helaas zijn de goede jaren voorbij voor deze groep. Daarom halen ze dit jaar inspiratie bij de horrorfilm 'IT'. Een gele jas gecombineerd met een vieze grijns. Toch blijft het deuntje nog enkele minuten hangen, in tegenstelling tot de ballonnen die als opvulling dienen op het veel te grote podium in Turijn. Conclusie: de ballonnen bevatten meer inhoud dan het nummer. (LB)


    The Rasmus met het nummer 'Jezebel' voor FinlandBeeld AFP
  36. 3. Portugal

    MARO - Saudade, Saudade

    We zitten in het tijdperk van de Breekbare Vrouwenstemmen, en niemand die ons daar op dit Songfestival beter aan herinnert dan de jonge MARO. Mooi liedje, mooi gezongen, al is ‘saudade’ (de onvertaalbare Portugese variant van melancholie) een wel erg stereotiep en ongeïnspireerd thema voor een Portugese song. Vooral: wat is dit braaf. 

    De setting lijkt meer die van een zelfhulpgroep dan van een concertpodium, waarbij je verwacht dat aan het eind van het nummer de in een kring gezeten backing-zangeressen zullen beginnen applaudisseren voor de getuigenis, waarna een volgende aan de beurt mag. Wel één zekerheid voor ongeruste ouders: àls Portugal wint (gaat niet gebeuren), zullen we MARO in de green room niet aantreffen met de neus op cocaïnesnuifafstand van de tafel. (BE)

    MARO voor Portugal met het lied 'Saudade, Saudade'Beeld Photo News
  37. 2. Roemenië

     WRS - Llámame

    Rood hemd met rushes, brede glitterriem en de benen in zwart leer: WRS uit Roemenië ziet eruit als een kinky toreador. Zijn dansers hebben dan weer hun truitjes iets te heet laten wassen, maar als u fan bent van een uit marmer gebeeldhouwde mannentorso, dan hebt u daar geen donder over te klagen.

    Het lied dan? Roemeens klinkt als Spaans, er hangen wat oosterse vibes in de lucht en samen met een geutje eurobeat maakt dat van Llámame een aanrader voor dj’s die een zomerbar in Boekarest of Timisoara te entertainen hebben, maar niks van dit alles gaan wij ons binnen twee weekends nog herinneren. (JVL)

    WRS voor Roemenië met het lied 'Llámame'Beeld REUTERS
  38. 1. Tsjechië

    We Are Domi - Lights Off

    We hebben er alle begrip voor dat We Are Domi met enige haast het podium op moest als eerste kandidaat van de avond, maar het is toch onbegrijpelijk dat er zelfs geen tijd was om de haardroger nog even boven te halen. Zeker aangezien Tsjechië maar een willekeurig nummertje uit het handboek der middelmatige electropop moest trekken. 

    Ze proberen nog te verblinden met een lichtshow maar voor ons mogen de ‘lights’ zo snel mogelijk ‘off’. Een nummer om te vergeten terwijl ze nog op het podium staan. (KL)

    We Are Domi brengt het lied 'Lights Off' voor TsjechiëBeeld REUTERS
  39. Laura Pausini en vlaggenparade als opener

    Italiaanse zangeres en co-presentatrice van de avond Laura Pausini opent de show met een medley van bekende nummers. Niet de nummers zelf blijven hangen, wel haar onwaarschijnlijke snelle kledingwissels. Een ding hebben we gemeen: we houden beiden van 'Alle kleuren van de regenboog'.

    Nog meer kleur vinden we tijdens de vlaggenparade. Hier worden de 25 deelnemende landen van vanavond voorgesteld. Voor alle kijkers met een 4K-televisie: je kan de lichten dempen. Zo spaar je nog wat elektriciteit uit

  40. 'Let the Eurovision Song Contest begin!'

    De 66ste editie van het Eurovisiesongfestival gaat van start. Straks weten we wie de band Måneskin opvolgt als winnaar van het Eurovisiesongfestival. Het wordt vooral uitkijken naar topfavoriet Oekraïne. Ook Nederland en België strijden nog mee voor de overwinning. Zo dadelijk opent Tsjechië officieel de grote finale van de muziekwedstrijd.


    Het podium van het Eurovisiesongfestival in TurijnBeeld ANP / EPA
  41. Het is bijna zover!

    Stipt om 21u00 start het Eurovisiesongfestival. De organisatoren hebben er alvast veel zin in. In de finale nemen 25 landen het tegen elkaar op. Er wordt vanavond in 12 verschillende talen gezongen. Neem je scoreblad maar bij de hand!

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Oekraïne is topfavoriet bij uitstek

    Bookmakers voorspellen dat Oekraïne het Eurovisiesongfestival wint. Met 60% staat het land ver boven Zweden en het Verenigd Koninkrijk, die de top drie vervolledigen. Oekraïne treedt op als 12de, net na Nederland. Volgens bookmakers zal Nederland in de top tien stranden.

    België doet het voor aanvang iets minder goed. Bookmakers denken dat ons land ergens onderaan eindigt. Kan Jérémie Makiese verrassend uit de hoek komen? We weten het straks.

    Bookmakers net voor de start van het EurovisiesongfestivalBeeld Eurovisionworld.com
  43. Volg het Eurovisiesongfestival bij De Morgen

    Goedenavond Europa, goedemorgen Australië. Opnieuw welkom bij onze live verslaggeving van het Eurovisiesongfestival 2022. 

    25 landen strijden vanaf 21u00 voor de overwinning. De muziekwedstrijd vindt plaats in Turijn, Italië. We houden u op de hoogte tijdens de show en brengen recencies van elke act. België komt als nummer 16 aan de bak, met het lied 'Miss You' van Jérémie Makiese. Hij oogst lof voor zijn stem, maar is zijn act sterk genoeg om een overwinning te behalen? Drie experts maken de afweging. Lees het hier.

    Deze editie belooft alvast een politieke ondertoon te bevatten. Oekraïne is de topfavoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen. Ben je nog op zoek naar een voorprogramma? Beluister dan onze podcast 'Duidelijk' en kom te weten hoe glitter en glamour gepaard gaan met politiek op het Eurovisiesongfestival.

  44. ‘Ik kon mijn oren niet geloven.’ Wie is onze Songfestival-inzending Jérémie Makiese?

    Jérémie Makiese (21) won de Waalse versie van The Voice, staat deze week voor België op het Eurovisiesongfestival en werd tussendoor doelman bij de beloften van voetbalclub Virton. Hoelang hij die spreidstand nog zal volhouden, weet niemand.

  45. De Morgen houdt u op de hoogte

    Welkom bij deze liveblog over het Eurovisiesongfestival. Onze journalisten geven tijdens de uitzending hun ongezouten mening over alle acts. Volg mee, geniet en probeer af en toe bovenal smakelijk te lachen.

    Jérémie Makiese.Beeld AP