Efficiënt Club Brugge pakt de titel op het veld van Antwerp, Great Old genekt door minder kwartier

De achttiende landstitel van Club Brugge is op één speeldag van het einde een feit. Antwerp bewees zijn fans nochtans dat blauw-zwart de trofee niet cadeau zou krijgen. Een energieke eerste helft leverde een doelpunt van uitblinker Samatta op. Een karige beloning voor de Great Old, die al vroeg in de tweede helft een strafschop weggaf na een domme tussenkomst van Seck. Na een dubbele onoplettendheid op twee stilstaande fases ging het razendsnel van 1-1 naar 1-3. Een voorsprong die de bezoekers niet meer uit handen gaven.

Diederik Geypen

De over-mijn-lijkmentaliteit waarmee De Laet deze kraker aanpakte werkte aanstekelijk voor zijn ploegmaats. Heel wat spelers stegen boven zichzelf uit, met Samatta op kop. De Tanzaniaan speelde zijn beste wedstrijd voor RAFC. Alleen dat doelpuntje ontbrak. Een listige weglegger belandde op de buitenkant van de paal.

Mignolet redt Club (bis)

Voor het overige hield Mignolet – zoals al de hele Champions’ play-offs het geval is – Club recht. Met een zweefduik pareerde hij een plaatsbal van De Laet. Ook op een goed aangesneden vrijschop van Miyoshi hield de Truienaar Samatta van een doelpunt. Om de herneming van Haroun te counteren pakte Mignolet zowaar uit met een omhaal.

©  BELGA

Antwerp kreeg voor de pauze wat het verdiende: een voorsprong. Frey troefde Mata af aan de zijlijn. Na een combinatie met Samatta trapte de Zwitser zijn 23ste seizoenstreffer vol vertrouwen voorbij Mignolet. De Bosuil ontplofte. Bierbekers vlogen naar beneden. Frey vierde met zijn hand achter het oor voor de Brugse spionkop.

Club kreeg voorin niets klaar. Nochtans had Schreuder met zowel Vanaken, De Ketelaere, Lang en Adamyan heel wat offensieve pionnen op het veld staan. Antwerp hield met zijn driemansdefensie, en met Pacho voor het eerst in de basis, de boel goed gesloten.

In de Brugse achterhoede lagen wel mogelijkheden. Toen Frey kon ontsnappen maaide laatste man Mechele de aanvaller neer met een duidelijke armbeweging. Visser greep niet in, ook de VAR gebaarde van krommenaas. Nochtans zou Frey zonder die noodingreep altijd met een voorsprong richting doel vertrokken zijn.

Twee goals in twee minuten

Met één tegen nul bleef de schade voor Club halfweg beperkt en na drie minuten in de tweede helft was alles te herdoen. Seck beging een domme penaltyfout op Lang. Vanaken bleef ijzig kalm in de afwerking. Antwerp was niet van slag door die vroege gelijkmaker en pikte de draad weer op. Een knap wegdraaiende Samatta bleef voor dreiging zorgen.

©  BELGA

Op het uur wisselde Priske Nainggolan en Dwomoh voor Yusuf en Balikwisha en verdween het vuur uit het Antwerpse spel. Bovendien sloeg Club onmiddellijk toe. Hendry troefde Almeida af in de lucht. Twee minuten later kopte Frey een hoekschop ongelukkig door tot bij Adamyan, die vrijgelaten door Pacho er 1-3 van maakte. Een dubbele onoplettendheid met fatale gevolgen voor de thuisploeg. Antwerp kon geen vuist meer maken. In tegenstelling tot 25 jaar geleden vierde Club nu wel de landstitel op de Bosuil.