©  AP

Finse president bevestigt officieel aanvraag Navo-lidmaatschap : “Historische dag”

Finland wil lid worden van de militaire alliantie Navo, dat hebben de Finse president Sauli Niinistö en regeringsleider Sanna Marin in Helsinki officieel aangekondigd. “Dit is een historische dag.”

edm, asd
Bron: BELGA

Dreigementen van de Russische president Vladimir Poetin hebben de Finse overheid niet kunnen intimideren. Staatshoofd van de Finnen, president Sauli Niinistö, heeft vandaag officieel bevestigd dat het wil toetreden tot de Navo en het lidmaatschap formeel zal aanvragen. Het Finse parlement moet de beslissing nog goedkeuren, maar dat lijkt slechts een formaliteit.

Het staat zo goed als vast dat er een meerderheid voor gevonden wordt. Een toetreding van Finland tot de Navo zal een einde maken aan decennia van neutraliteit. Niinistö noemt vandaag een “historische dag” en spreekt van “een nieuw tijdperk” voor Finland.

LEES OOK. Hoe zal/kan Poetin wraak nemen als Finland en Zweden bij de NAVO komen?

Ook in buurland Zweden zouden de sociaaldemocraten vandaag hun standpunt duidelijk maken over een eventueel lidmaatschap van het militair bondgenootschap. Vrijdag stelden de parlementaire partijen en de regering een veiligheidsanalyse voor, waarin de voordelen en nadelen aan bod komen. Maandag staat een parlementair debat op de agenda, waarna mogelijk een toetredingsaanvraag wordt ingediend.

Beide EU-landen zijn al nauwe partners van de Navo, maar zijn tot nog toe geen lid. Alleen Navo-leden genieten formeel de bescherming van artikel 5, de veiligheidsparaplu van het militaire bondgenootschap dat door de VS in het leven werd geroepen aan het begin van de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie. Vooral in Finland, dat een 1.300 kilometer lange grens deelt met Rusland, is de alertheid hoog sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft al verschillende keren laten verstaan dat Finland en Zweden snel en zonder problemen lid kunnen worden van het bondgenootschap.

Rusland heeft dan weer gewaarschuwd voor ‘ernstige gevolgen’ als Finland en Zweden toetreden tot de Navo. Moskou ziet de uitbreiding van de alliantie als een bedreiging voor de eigen veiligheid, zo heeft de Russische president Poetin zaterdag nog benadrukt in een telefoongesprek met zijn Finse ambtgenoot Niinistö

“Vladimir Poetin benadrukte dat het beëindigen van het traditionele beleid van militaire neutraliteit een vergissing zou zijn, aangezien er geen bedreiging is voor de veiligheid van Finland”, aldus een verklaring van het Kremlin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER