Videospeler inladen...

CD&V-burgemeester over crisis binnen partij: "Het werk in Brussel voel ik niet bij mensen op straat"

CD&V - en de ruimere politiek - moet het beleid dat in de Wetstraat wordt gemaakt, beter vertalen naar de Dorpstraat. Dat lijkt de kritiek van burgemeester van Bree Liesbeth Van der Auwera (CD&V) te zijn op de slechte koers die CD&V vaart. De burgemeester haalt als voorbeeld het "stikstofakkoord" aan, dat volgens haar herbekeken moet worden.

"Er wordt schitterend werk gedaan", zegt de burgemeester van Bree Liesbeth Van der Auwera (CD&V) in "De zevende dag" over de CD&V-ministers in de federale regering. "Maar ik voel het niet bij de mensen op straat." Het beleid moet beter vertaald worden naar lokale mandatarissen, zodat "ik het op café kan gaan uitleggen". De burgemeester ziet die moeilijke vertaalslag als een mogelijke oorzaak voor de slechte koers die CD&V op dit moment vaart. Met een teleurstellende peiling en daarna een voorzitter die de handdoek in de ring gooide, en een minister die zijn ontslag gaf, zit de partij in crisis. 

Als voorbeeld werd het felbesproken stikstofakkoord erbij gehaald. "Ik ben burgemeester in een plattelandsgemeente", zegt Van der Auwera. "Er zijn heel wat richtlijnen, plots worden de rode bedrijven versneld gesloten. Dat heeft een gigantische impact. Ik vraag me dan af: waar is een betrouwbare regering als dat plots wordt ingevoerd."

"De beslissingen moeten duidelijker vertaald worden naar de burgemeesters, zodat ik het op café kan uitleggen", aldus burgemeester Van der Auwera in "De zevende dag". Bekijk hier het hele fragment:

Videospeler inladen...

"Minister Crevits had scherper mogen zijn", aldus Van der Auwera over de stikstofkwestie. "Ik mis de studie op de socio-economische impact. Ik mis zelfs het bewijs dat we met die maatregelen de doelstellingen gaan halen. Als ik dat wil uitleggen op straat heb ik die studies en achtergrond nodig. Ik heb een overheid nodig die ik kan vertrouwen", aldus Van der Auwera.

Macht aan de burgemeesters?

Moeten burgemeesters dan meer gehoord worden? Worden ze te vaak genegeerd? Fractievoorzitter in de Kamer Servais Verherstraeten (CD&V) zegt dat er "voor de coronacrisis vaak met de lokale mandatarissen werd samengekomen". "Bij de verkiezingen in 2024 trekken we samen ten strijde. De kracht ligt bij onze burgemeesters, dus het spreekt voor zich dat we daar een tandje zullen bijsteken", aldus Verherstraeten.

"Ik ga er vanuit dat ze bij de verkiezingen voor de lijsten mensen kiezen die vanuit de basis komen. En niet voor mensen die van waar dan ook gekatapulteerd worden", zegt Van der Auwera, verwijzend naar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "De partijbeslissingen moeten een goede vertaalslag krijgen naar de lokale mandatarissen. En daarvoor reken ik echt op Sammy", aldus Van der Auwera verwijzend naar staatssecreatris Sammy Mahdi (CD&V) die wellicht de nieuwe voorzitter wordt van CD&V.

Meest gelezen