Herbeleef hier de eerste dag van het Kasteelmoord-proces: zes dingen om te onthouden

Onder massale mediabelangstelling is donderdag het langverwachte Kasteelmoord-proces van start gegaan in Brugge. De vier beklaagden - André Gyselbrecht, Pierre Serry, Roy Larmit en Evert De Clercq - moeten er zich verantwoorden voor de moord op kasteelheer Stijn Saelens.

jdb, blg

LEES OOK. Alles wat u moet weten over het proces van de Kasteelmoord

Rond 9.15 uur werden de drie beklaagden - André Gyselbrecht, Pierre Serry en Roy Larmit - de rechtszaal binnengeleid. Enkel Evert De Clercq was niet aanwezig. Die liet zich wel vertegenwoordigen door twee advocaten.

1. NIEUWE VOOGD VOOR KINDEREN

Zoals verwacht liet Koen Gobin, de voormalige voogd van de kinderen van Stijn Saelens, bij de start van het proces weten dat hij zich terugtrekt in de zaak. De rechtbank heeft daarop ambtshalve Rik Demeyer aangesteld als nieuwe voogd ad hoc.

Meester Johan Platteau Foto: Belga

Even later kwam Demeyer effectief opdagen in de rechtszaal en gaf hij zijn visie op de proceskalender die moest worden samengesteld.

2. DE HARDE SCHIJF VAN STIJN SAELENS

Meester Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, heeft gevraagd om nog drie dossiers te voegen bij het proces. Het verzoek van de advocaat van André Gyselbrecht, de schoonvader van het slachtoffer, draait onder meer om de klacht die hij in juli vorig jaar indiende over mogelijk gesjoemel met de harde schijf van Stijn Saelens. Volgens de advocaat werden er mogelijk bepaalde foto's en bestanden gewist tijdens de huiszoeking.

Daarnaast wil hij ook het dossier over de door Peter Gyselbrecht gelekte telefoontaps laten voegen. Het gaat om de gesprekken die in november door het Canvasprogramma Terzake werden uitgezonden. Die zouden wijzen op mogelijk te nauwe banden tussen het parket en de familie Saelens. Peter Gyselbrecht, de buiten vervolging gestelde schoonbroer van Stijn Saelens, heeft toegegeven dat hij telefoongesprekken uit het dossier lekte aan de VRT-redactie.

Tot slot wil de advocaat van Gyselbrecht ook de uitloper van het zogenaamde motorincident laten voegen. De Antwerpse stafhouder had afgelopen zomer door een brief van het parket namelijk een tuchtonderzoek tegen Platteau geopend. Dat gebeurde nadat de weduwe van Saelens was verhoord over de vermeende diefstal van de motor van Johan Platteau. Uit dat pv zou blijken dat de vrouw met Platteau op restaurant ging. "Er zijn aanwijzingen dat een agente door het OM is gevraagd om valsheid te plegen met de bedoeling mij uit het dossier te werken", zegt de advocaat daarover.

3. HOEVEEL BEDRAAGT DE MAXIMUMSTRAF?

Nog volgens Johan Platteau is de correctionele rechtbank mogelijk niet bevoegd om een moordproces te behandelen. Het wil hierover prejudiciële vragen stellen aan het Grondwettelijk Hof. Assisen biedt ruimere garanties binnen de procedure, onder andere bij het oproepen van getuigen. "De praktische problemen die we hier vandaag hebben, waren daar wel netjes geregeld."

Ook omtrent de maximumstraf had hij vragen. De maximumstraf voor gecorrectionaliseerde moorden is bepaald op 40 jaar cel. Die wet is echter nog niet van toepassing op de feiten die voordien werden gepleegd. Over die maximumstraf bestaan verschillende visies: 40, 30 of 20 jaar cel. "Het is toch het eerste recht van een beklaagde om zoiets te weten. Het is trouwens ook de eerste vraag die je telkens als advocaat krijgt." Volgens meester D'Hont is 20 jaar de maximumstraf. "

4. WIE KOMT ER GETUIGEN?

De advocaten van André Gyselbrecht willen op het proces over de kasteelmoord een twintigtal getuigen oproepen. Meester Johan Platteau wil onder andere de eerste onderzoeksrechter op een volgende zitting kunnen ondervragen.

Op de lijst van de verdediging van dokter Gyselbrecht staat een vriend van de familie die de problemen binnen het gezin mee probeerde op te lossen. Daarnaast wil meester Platteau ook twee psychologen, de poetsvrouw en de nanny van het gezin laten oproepen.

Over het mogelijke incest door Stijn Saelens zou een psychiater van het slachtoffertje kunnen gehoord worden. Een Nederlandse vrouw beweert dat ze in Australië verkracht werd door Saelens. Ook haar wil de verdediging graag op de zitting kunnen verhoren.

Daarnaast stelde meester Platteau ook een reeks politiemensen als getuigen voor. Zij zouden onder andere meer duidelijkheid moeten verschaffen over de computergegevens die van de computer van Saelens zouden gewist zijn. "Ik wil ook onderzoeksrechter Paul Gevaert oproepen. Het valt op dat de deskundigen aan hem andere dingen vertelden dan wanneer ze later verhoord werden door onderzoeksrechter Wittouck."

5. PROCES ACHTER GESLOTEN DEUREN?

Vlak voor de middag is er een hevige discussie ontstaan over de openbaarheid van de debatten. De voogd ad hoc stelde voor om de deuren te sluiten als het over het mogelijke incest door Stijn Saelens gaat.

"Het is belangrijk dat er vrank en vrij kan gesproken worden", aldus Rik Demeyer. "Die kinderen hebben al veel meegemaakt, daarom zal ik vragen om dat deel van de debatten met gesloten deuren te voeren."

Hierop pikten andere advocaten in door te stellen dat die opsplitsing eigenlijk onmogelijk te maken valt. De advocaat van de familie Saelens zag nog een andere mogelijkheid. "Dan moet alles maar achter gesloten deuren behandeld worden. De hoofdrolspeler maakt van de bescherming van zijn kleinkinderen een motief, maar wil alles nu wel in de openbaarheid gooien", aldus meester Jan Leysen.

"Het belang van de kinderen staat voorop, maar wij willen het debat volledig in de openbaarheid houden. We hebben hier al genoeg verwijten mogen horen", aldus procureur Céline D'Havé van het openbaar ministerie.

6. WANNEER KENNEN DE BEKLAAGDEN HUN STRAFMAAT?

Op 27 maart zal de rechtbank een tussenvonnis uitspreken over de op te roepen getuigen tijdens het proces van de kasteelmoord. Die getuigenverhoren zouden plaatsvinden van dinsdag 2 mei tot en met vrijdag 5 mei.

De pleidooien zullen wellicht pas begin september plaatshebben.

Herlees hier het volledige live-verslag van de eerste procesdag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen