© IMAGEGLOBE

Duizenden Belgen krijgen plots minder pensioen

Duizenden werknemers die de voorbije jaren in een landingsbaan stapten, zien plots hun pensioen ­dalen met enkele honderden euro’s per jaar. De vakbonden dreigen naar de Raad van ­State te stappen: de betrokkenen wisten niet dat hun pensioenrechten aangetast werden toen ze de keuze voor die landingsbaan maakten. Dat meldt Het Nieuwsblad.

bm

“Het is de allereerste keer dat de minister de pensioenen verlaagt met terugwerkende kracht”, zegt David Vanbellinghen van het ACV. Pensioenspecialiste ­Celien Vanmoerkerke van het ABVV spreekt van een regelrechte schande. De getroffenen worden voor voldongen feiten geplaatst, stellen de vakbonden. “Ze vertrouwden erop dat de landingsbaan hun pensioen niet zou schaden.” Door de beslissing van minister Bacquelaine is die impact er wel. “En de betrokkenen kunnen niets meer veranderen aan hun keuze die ze in onverdachte tijden en te goeder trouw maakten.”

De pensioenverlaging treft werknemers die sinds 1 januari 2015 in een landingsbaan stapten voor ze 60 jaar waren en 35 jaar gewerkt hebben. Een landingsbaan is een maatregel waarbij men vier vijfden of deeltijds gaat werken. Voor de niet gewerkte dagen krijgt men een werkloosheidsvergoeding, maar die tastten tot nu toe de pensioenrechten niet aan. “Die landingsbanen zijn net bedoeld om mensen die al lang gewerkt hebben aan het werk te houden. Daarom is het zo erg dat net die categorie getroffen wordt”, zegt David Vanbellinghen.

De daling is aanzienlijk: bij een gezinshoofd met een brutoloon van 4.000 euro zelfs tot bijna 500 euro per jaar.

Het kabinet van Bacquelaine erkent dat er sprake is van een beslissing met terugwerkende kracht, maar vond die juridisch noodzakelijk om de ­pensioenwetgeving met die van de RVA gelijk te trekken. Maar de vakbonden nemen dat niet en dreigen naar de Raad van State te trekken.

Andere mensen met een landingsbaan, zoals zestigplussers of mensen met een zwaar beroep, worden niet getroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER