© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Discussie in de rechtbank: moet proces-kasteelmoord achter gesloten deuren plaatsvinden?

Onder massale mediabelangstelling is vandaag het langverwachte Kasteelmoord-proces in Brugge van start gegaan. De vier beklaagden - André Gyselbrecht, Pierre Serry, Roy Larmit en Evert De Clercq - moeten er zich verantwoorden voor de moord op kasteelheer Stijn Saelens. Het proces startte met de aanstelling van een nieuwe voogd ad hoc voor de kinderen van Stijn Saelens (34) en Elisabeth Gyselbrecht. De advocaten van André Gyselbrecht betwisten de bevoegdheid van de correctionele rechtbank. Zijn advocaat, meester Johan Platteau vraagt om nog drie dossiers te voegen bij het proces. Platteau wil ook een twintigtal getuigen oproepen. Een beslissing daarover valt op 27 maart.

JoRo, CDS, CEL

Het verzoek van de advocaat van André Gyselbrecht, de schoonvader van het slachtoffer, draait onder meer om de klacht die hij in juli vorig jaar indiende over mogelijk gesjoemel met de computer van Stijn Saelens. Volgens de advocaat werden er mogelijk bepaalde foto’s en bestanden gewist tijdens de huiszoeking.

Daarnaast wil hij ook het dossier over de door Peter Gyselbrechtgelekte telefoontaps laten voegen. Het gaat om de gesprekken die in november door het Canvasprogramma Terzake werden uitgezonden. Die zouden wijzen op mogelijk te nauwe banden tussen het parket en de familie Saelens. Peter Gyselbrecht, de buiten vervolging gestelde schoonbroer van Stijn Saelens, heeft toegegeven dat hij telefoongesprekken uit het dossier lekte aan de VRT-redactie.

Tenslotte wil de advocaat van Gyselbrecht ook de uitloper van het zogenaamde motorincident laten voegen. De Antwerpse stafhouder had afgelopen zomer door een brief van het parket namelijk een tuchtonderzoek tegen Platteau geopend. Dat gebeurde nadat de weduwe van Saelens was verhoord over de vermeende diefstal van de motor van Johan Platteau. Uit dat pv zou blijken dat de vrouw met Platteau op restaurant ging. “Er zijn aanwijzingen dat een agente door het OM is gevraagd om valsheid te plegen met de bedoeling mij uit het dossier te werken”, zegt de advocaat daarover.

Ook de verdediging van Evert de Clercq dringt overigens aan op de toevoeging van het computerdossier. Volgens meester Thomas Gillis staat het vast dat de bestanden vernietigd zijn toen het kasteel verzegeld was voor sporenonderzoek. “Je kan bewijzen dat er gesjoemeld is. Het heeft er ook alle schijn van dat die bestanden te maken hebben met kindermisbruik.”

Getuigen

Meester Johan Plateau wil ook een twintigtal getuigen oproepen. Op de lijst van de verdediging van dokter Gyselbrecht staat een vriend van de familie die de problemen binnen het gezin mee probeerde op te lossen. Daarnaast wil meester Platteau ook twee psychologen, de poetsvrouw en de nanny van het gezin laten oproepen. Over het mogelijke incest door Stijn Saelens zou een psychiater van het slachtoffertje kunnen gehoord worden. Een Nederlandse vrouw beweert dat ze in Australië verkracht werd door Saelens. Ook haar wil de verdediging graag op de zitting kunnen verhoren.

Daarnaast stelde meester Platteau ook een reeks politiemensen als getuigen voor. Zij zouden onder andere meer duidelijkheid moeten verschaffen over de computergegevens die van de computer van Saelens zouden gewist zijn. “Ik wil ook onderzoeksrechter Paul Gevaert oproepen. Het valt op dat de deskundigen aan hem andere dingen vertelden dan wanneer ze later verhoord werden door onderzoeksrechter Wittouck.”

Ook andere partijen vroegen om getuigen op te roepen. Het gaat in totaal om ongeveer 30 mensen die op één of andere manier met het onderzoek te maken hebben. Zo wil het OM de wetsdokter, de wapendeskundige en de belangrijkste speurder oproepen.

De rechtbank heeft donderdag nog niet beslist welke getuigen ook effectief zullen opgeroepen worden. Daarover volgt op maandag 27 maart een uitspraak. Voorzitter Els D’Hooghe wilde die verhoren al half april laten plaatsvinden. De zaak zou in dat geval al eind mei gepleit kunnen worden. Op vraag van de verschillende advocaten gaat dat plan niet door. De getuigen zullen op 2, 3, 4 en eventueel 5 mei gehoord worden. Daarna wordt pas beslist wat er verder moet gebeuren, maar de pleidooien zullen wellicht tot na de zomer uitgesteld worden.

Ook over de openbare zitting heeft de rechtbank zich nog niet uitgesproken. Alle partijen krijgen tot 27 maart de tijd om hierover conclusies op te stellen. Daarna wordt pas beslist welke delen van het proces met gesloten deuren zullen behandeld worden.

© Peter Malaise / pma

Voogd ad hoc voor kinderen

Het proces van de Kasteelmoord dreigde al van bij de start in chaos te verzanden. De nieuwe advocaat die zou optreden voor de vier kinderen van de vermoorde kasteelheer, heeft zichzelf gisteravond afgezet. Hij kan niet neutraal optreden, want hij sprak zich als rechter in 2011 al uit in de echtscheidingsprocedure van het gezin.

De rechtbank trok zich daarop terug om een beslissing te nemen over de aanstelling van een voogd ad hoc voor de kinderen van het slachtoffer.

© Peter Malaise / pma

In eerste instantie was de nieuwe vriend van Elisabeth Gyselbrecht aangesteld om hun belangen te vertegenwoordigen tijdens de procedure. Op aansturen van het parket werd die door de Tieltse vrederechter vervangen door advocaat Koen Gobin.

Die laatste trad echter ooit op als plaatsvervangend vrederechter in de echtscheidingsprocedure van slachtoffer Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht. Meester Gobin heeft zich daarom teruggetrokken als voogd ad hoc.

De rechtbank besliste om Rik Demeyer aan te stellen als voogd ad hoc. De zitting werd daarop opnieuw geschorst, omdat de griffier de Brugse advocaat nog moet zien te bereiken.

De nieuwe voogd veroorzaakte al meteen discussie. Rik Demeyer wil dat de deuren worden gesloten wanneer het over incest gaat. “Het is belangrijk dat er vrank en vrij kan gesproken worden”, aldus Rik Demeyer. “Die kinderen hebben al veel meegemaakt, daarom zal ik vragen om dat deel van de debatten met gesloten deuren te voeren.”

Maar andere partijen vinden dat een probleem. Ze stellen dat ze dan niet altijd vrijuit zullen kunnen pleiten. Jan Leysen, de advocaat van de familie Saelens, stelt voor om dan maar het volledige proces achter gesloten deuren te houden.

De advocaat van André Gyselbrecht reageerde als door een wesp gestoken. “U bent tussengekomen om dat uit het dossier weg te houden. Uw cliënt is alleszins niet geplaatst om te oordelen over de belangen van die kinderen”, aldus meester Johan Platteau, die ook de situatie met de voogd ad hoc hekelde. “Het OM heeft ons in een onmogelijke situatie gebracht. De advocaat van de voogd ad hoc had het dossier al lang voorbereid, nu zitten we plots met iemand die het dossier niet kent.”

Advocaten betwisten bevoegdheid rechtbank

De advocaten van André Gyselbrecht hebben ook de bevoegdheid van de correctionele rechtbank betwist.

Bij het begin van de zitting heeft voorzitter Els D’Hooghe kort alle partijen toegesproken. De rechter legde uit dat voor het proces voldoende tijd en ruimte zal uitgetrokken worden. “Ik hoop dat alles op een vlotte en serene wijze zal verlopen.”

De advocaten van André Gyselbrecht vinden dat er minstens een ernstig probleem is met de grondwettelijkheid. Ze beschrijven de Potpourri II-wet als het omzeilen van de grondwet.

Daarnaast vinden de advocaten het ook onbegrijpelijk dat de cliënt de maximumstraf niet kan kennen. Volgens de verdediging van Gyselbrecht is 20 jaar de maximale straf.

Kasteelheer Stijn Saelens verdween op dinsdag 31 januari 2012 uit zijn kasteel in Wingene. Enkele weken later werd de man vermoord teruggevonden in een bosje in Maria-Aalter. André Gyselbrecht en Pierre Serry werden snel ingerekend, later volgden ook Roy Larmit en Evert De Clercq. Alle vier moeten ze zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor de moord op Stijn Saelens.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER