De Stadsschouwburg is dringend aan renovatie toe. Het gebouw zit vol betonrot.
Volledig scherm
PREMIUM
De Stadsschouwburg is dringend aan renovatie toe. Het gebouw zit vol betonrot. © BELGA

Antwerpse Stadsschouwburg wordt gesloopt: stad zoekt locatie voor nieuw “iconisch” theatercomplex

Antwerpen“Breek dat lelijk ding af.” De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei het enkele jaren geleden al eens: hij droomt ervan om de Stadsschouwburg — het grootste theater van Vlaanderen — te slopen en (elders in de stad?) een nieuwe grote zaal te bouwen. Nu heeft het stadsbestuur ook officieel beslist dat het gebouw tegen de vlakte gaat. Er loopt een zoektocht naar “haalbare locaties voor een modern, comfortabel en iconisch theatercomplex”. Welingelichte bronnen bevestigen dat de Waagnatie op de Rijnkaai een serieuze kanshebber is. 

17 reacties

  • Linda Berghmans

    2 jaar geleden
    Het is inderdaad een heel lelijke gebouw, het zit vol betonrot en de luifel neemt alle licht van de omwonenden weg EN versterkt het geluid. Het is echter de ideale plaats voor een theater: Bourla schouwburg in de buurt, Arenberg...café's en restaurants in de nabijheid, een beetje The West End (met veel inbeelding). In grote steden staan de theaters ook in het midden van de stad. Een optie is een luchtig gebouw met veel glas zodat je 's avonds de lichtjes van de foyer ziet. Super!
  • Sara Peeters

    2 jaar geleden
    Wie wil er nog in Antwerpen stad wonen zelfs voor geen miljoen. Geef mijn maar het platteland is veel rustiger en veilig. De Wever breekt precies graag af, geld teveel?
  • Dirk BERX

    2 jaar geleden
    Als ik het dus goed begrijp, moeten huizen van 40 jaar worden afgebroken, en vervangen worden door nieuwbouw !
  • Raoul Rouma

    2 jaar geleden
    Dirk Jansen U heeft 100% gelijk, Hoeveel heeft dit gevalletje ons gekost 40 jaar geleden? Deel dat door 40 en ik begrijp het niet. Volgens mij zijn er daar meerdere rijk van geworden. Mijn respect voor die oude gebouwen van vroegere architecten en bouwvakkers is er immens op vooruit gegaan. En zeggen dat ze die fantastische gebouwen in de de jaren zestig allemaal wilden slopen!
  • jean-pierre Vermyle

    2 jaar geleden
    inderdaad me eric de winter.mijn echtgenote heeft een maand geleden een dubbele voetbreuk opgelopen in de Hoogstraat.gewoon gestruiked over de slechtliggende kasseistenen.maar zolang de antwerpenaars daar mee lachen zal er niks gebeuren.Antwerpen een werelhaven,ok,maar de stad ligt erbij als een boerendorp.wordt hoog tijd dat de inwoners hiertegen beginnen op te treden.