Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoord-Korea

Noord-Korea zet leger in bij strijd tegen snel verspreidend coronavirus

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezoekt een apotheek in de hoofdstad Pyongyang.Beeld AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat het leger inzetten om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het besluit is gevallen tijdens een spoedvergadering van het politbureau, melden staatsmedia. 

Het Aziatische land erkende vorige week voor het eerst met een ‘explosieve’ Covid-uitbraak te kampen. Vermoedelijk betreft het de omikronvariant van het coronavirus.

De regering besloot al eerder tot de distributie van medicijnen uit de nationale voorraden, maar de verspreiding ervan via apotheken zou volgens Kim niet goed verlopen. De Noord-Koreaanse leider zegt dat apotheken niet goed zijn toegerust om hun taken soepel uit te voeren. Er zijn geen andere opslagruimtes voor medicijnen dan de vitrines, en de verkopers hebben geen goede sanitaire kleding. Reden voor Kim de “krachtige troepen” van het medische korps van het leger in te zetten om “de levering van medicijnen in Pyongyang te stabiliseren”.

Noord-Korea heeft maandag gemeld dat bij nog eens 392.920 inwoners koortssymptomen zijn vastgesteld. Acht mensen met koorts zijn in de afgelopen 24 uur overleden, aldus staatspersbureau KCNA, wat het totaal aantal doden sinds donderdag op 50 brengt. Een dag eerder maakte het land melding van bijna 300.000 nieuwe koortsgevallen en vijftien doden.

Nauwelijks vaccins

Noord-Korea erkende donderdag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land die inmiddels 1,2 miljoen inwoners zou hebben getroffen. 564.860 mensen zouden momenteel in quarantaine zitten. Of die mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbeert Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal op Covid-19 te testen.

Noord-Korea vertrouwt vooralsnog vooral op het isoleren van mensen die symptomen vertonen. Maar experts maken zich zorgen omdat er nauwelijks vaccins voorhanden zijn in het land met 26 miljoen inwoners. Eerder weigerde het land een door de Verenigde Naties aangeboden vaccinprogramma.