Archieffoto

Oppompverbod in verschillende West-Vlaamse beken door aanhoudende droogte: "Moesten dringend ingrijpen"

Er komt een oppompverbod in een aantal beken in West-Vlaanderen. Dat betekent dat er geen water uit die beken mag worden opgepompt om bijvoorbeeld akkers water te geven. Het verbod geldt vanaf morgen, omdat het waterpeil te laag staat. "We moesten dringend ingrijpen", reageert gouverneur Carl Decaluwé. 

"Bij een aantal beken stond het waterpeil al onder de drempel. Hier en daar zal er hopelijk nog een bui vallen deze week, maar volgens de laatste weersvoorspellingen zal het zeker droog blijven tot het einde van de maand", legt gouverneur Carl Decaluwé uit. Daarom mag er vanaf morgen geen water meer opgepompt worden uit een aantal West-Vlaamse beken en rivieren. Sinds 1 april is er al een permanent oppompverbod van kracht in het stroomgebied van de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek.

"We hebben beslist dat er een oppompverbod komt in onder andere de Rivierbeek, de Heulebeek, de Kemmelbeek, de Kerkebeek, de Martjesvaart en de Handzamevaart. Voor de stroomgebieden van de Martjesvaart, Handzamevaart en de Kemmelbeek geldt het verbod wel niet voor het afwaarts traject aan het mondingsgebied van de IJzer. Vandaag verwittigen we ook alle burgemeesters en korpchefs hierover."

Ik hoop dat het nog regent deze week, anders zullen we strengere maatregelen moeten nemen
Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Strengere maatregelen nodig

Het streefpeil van het Blankaartbekken is 2,70 meter. De Blankaart is een belangrijk gebied voor broedvogels. Het waterpeil is er ondertussen gezakt naar 2,56 meter. Dit is het laagste peil gemeten midden mei van de voorbije vijf jaar, met toch vier droogteperiodes. 

"We hebben in West-Vlaanderen wat langer gewacht om een verbod uit te vaardigen, omdat het toch belangrijk is voor de landbouwsector. Maar we konden niet anders dan vandaag in te grijpen. Ik hoop dat het nog regent deze week, anders zullen we strengere maatregelen moeten nemen", aldus de gouverneur. Meer informatie vind je terug op de website van de provincie West-Vlaanderen.

Provincie West-Vlaanderen

Meest gelezen