Wat is coeliakie, waar 1 op de 100 Belgen last van heeft? Katrien getuigt: “IJzertekort, maagklachten, droge huid... de lijst symptomen is ellenlang”
16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus worden genomen. “Nochtans heeft 1 op de 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste en coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Wat is het precies? Via welke symptomen herken je het? En hoe pak je jouw voeding aan in dit geval?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
PREMIUM
Kan je vermageren als je glutenarm of glutenvrij eet zoals chef Roger van Damme? En helpt het tegen darmproblemen? Diëtiste beantwoordt 7 vragen
Chef Roger van Damme vertelde in de HLN Original ‘Mijn Dieet’ over hoe hij zo weinig mogelijk gluten eet, omdat hij merkt dat hij zich dan veel beter voelt. “Ik ga niet te veel brood of te veel pasta eten wanneer dat niet moet”, aldus de chef. Maar wat is glutenvrij precies? Heeft het zin om glutenarm te eten als je last hebt van je darmen? En zijn glutenarme producten gezonder? Diëtiste Sanne Mouha beantwoordt 7 vragen en zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven