Pastoor van Ternat doet mee aan wielerkoers voor priesters: ”Voor de laatste werd het meest gejuicht”

Pastoor Chris Butaye van Ternat heeft deelgenomen aan een kampioenschap wielrennen speciaal voor priesters. Die wedstrijd vond plaats in een dorpje in de Ardèche, in Frankrijk. “Het is competitief, maar ook een broederlijk gebeuren”, zegt pastoor Chris.

Na twee jaar afwezigheid door corona, kon het jaarlijkse “Championnat cycliste pour le clergé” begin mei eindelijk weer plaatsvinden. Het is een wielerwedstrijd voor priesters, diakens, bisschoppen, zusters en andere religieuzen, zowel mannen als vrouwen. Ook pastoor Chris Butaye van Ternat deed mee. Plaats van afspraak was dit jaar Viviers, een plaatsje in de Ardèche in Frankrijk.

“Het kampioenschap is in 2000 ontstaan”, zegt pastoor Chris. “Een paar priesters wilden hun hobby eens competitief met mekaar meten. Vrij snel kwam er dan een samenwerking met de Franse wielerbond. Het is nu een officieel Frans kampioenschap voor priesters en religieuzen. Het deelnemersveld is heel gevarieerd. Je hebt priesters en religieuzen die heel vaak fietsen en anderen die meedoen als gelegenheidsfietser.”

Pastoor Chris begon zelf al te fietsen in zijn tienertijd. “Met de fiets waar ik mee naar school reed, maakte ik ook andere tochten om te ontspannen. Met mijn eerste geld als jobstudent, heb ik toen een koersfiets gekocht. En ik ben blijven fietsen, eerst toen ik burgerlijk ingenieur was, en ook later toen ik priester werd. Het is nog altijd mijn favoriete ontspanning.”

Er deed zelfs een pastoor mee van 81 jaar
Pastoor Chris Butaye

Tijdens het kampioenschap wielrennen dragen de priesters gewone wielertruitjes. “Niemand was in een religieus habijt, maar vroeger gebeurde dat wel eens. Sommigen droegen wel wielertruitjes van hun bisdom of hun congregatie. Het was competitief, maar tegelijkertijd was het ook een broederlijk gebeuren. Er wordt voor iedereen geapplaudisseerd, maar vooral voor de laatste. Dat was een priester van 81 jaar.” 

Priester Chris eindigde trouwens 20ste in de wegrit, een mooi resultaat op een totaal van 70 deelnemers.

Meest gelezen