Radio 2

Heilig Bloedprocessie in Brugge heeft ruimere kostuums nodig: "Nieuwe generatie figuranten is groter en breder"

De organisatie van de Heilig Bloedprocessie in Brugge merkt dat de jonge generatie figuranten groter en breder is dan vroeger. Dat werd ontdekt tijdens de productie van meer dan 450 nieuwe kostuums voor de editie die met Hemelvaart door de straten van Brugge zal trekken. "Figuranten zijn in hun leeftijdscategorie vaak breder en groter dan vroeger", zegt coördinator Matthieu Clarysse.

De Heilig Bloedprocessie in Brugge trekt op donderdag 26 mei voor het eerst in bijna drie jaar nog eens door de stad. In totaal zullen meer dan 1700 figuranten Bijbelse verhalen uitbeelden. Het publiek kijkt toe vanuit tribunes. Voor deze nieuwe editie zijn 452 nieuwe kostuums gemaakt. "En daarbij viel op dat we anders moesten redeneren over de maten", zegt coördinator Matthieu Clarysse. "We merken dat figuranten van 12, 13 of 14 jaar soms opvallend groot zijn en de schoenmaten 45 en 46 zijn ook niet meer uitzonderlijk.

Figuranten weigeren na massale respons op oproep

Onlangs deed de organisatie van de Heilig Bloedprocessie een oproep naar extra figuranten omdat er tijdens de coronacrisis veel mensen hebben afgehaakt. "De reactie daarop was enorm", zegt Clarysse. "We kregen zoveel kandidaturen binnen dat we er intussen ook weer moeten weigeren. We zoeken alleen nog een vijftal mannelijke ruiters en nog enkele tieners." 

Kandidaten zijn welkom via www.bloedprocessiebrugge.be. 

Radio 2

Meest gelezen