VRT-archief: beeld bij opening in Moskou aan toonbank

McDonald's vertrekt uit Rusland: bouwbedrijf uit Wichelen richtte de eerste vestiging in Moskou in

Nu de restaurants van McDonald's in Rusland te koop staan, herinnert bouwbedrijf Radeca uit Wichelen zich nog goed hoe het voor de opening van de eerste vestiging in Moskou naar Rusland trok. Het bedrijf werd er ingeschakeld om het eerste restaurant mee in te richten. Erna de Schutter van Radeca vertelt bij Radio 2 hoe het contact verliep met de Russen en de fastfoodketen.

De filialen van McDonald's in Rusland werden begin maart tijdelijk gesloten als een symbolische actie tegen de oorlog in Oekraïne. Nu beslist het bedrijf om de 850 vestigingen definitief te verkopen. Na 32 jaar hamburgers eten van de restaurantketen met de grote M, is het gedaan met de Amerikaanse fastfoodketen op Russisch grondgebied. De eerste vestiging werd mee gebouwd door een Belgisch bedrijf: bouwspecialist Radeca uit Wichelen.

Eerste Westers restaurant

Het verhaal van de fastfoodketen in Rusland begon op 31 januari 1990: toen opende het allereerste restaurant van McDonald's in wat toen nog de Sovjet-Unie was. Het was met 900 zitplekken een van de grootste vestigingen ter wereld. Voor de Russen was de opening een memorabel moment want alles wat Westers, en zeker Amerikaans was, werd toen nog geweerd. Duizenden Russen stonden in lange rijen te wachten om te proeven van het Amerikaanse "luxeproduct". Zo zijn er op de openingsdag om en bij de 34.000 hamburgers over de toonbank gegaan.

Die toonbank is destijds gemaakt door bouwbedrijf Radeca uit Wichelen, toen nog gevestigd in Berlare. Voor Erna de Schutter van Radeca is de opening al lang geleden, maar ze herinnert zich wel nog wat voor een avontuur het was: "Wij hadden toen contact met McDonald's Europa. We kregen de kans om in andere continenten of landen, waar ze geen ervaring hadden met de producten die wij maakten, zaken te doen."

We kregen de kans om in andere continenten of landen zaken te doen, en zo ook in Moskou
Erna de Schutter van bouwbedrijf Radeca

Radeca kon vestigingen inrichten in heel Europa, in Afrika en in Koeweit. Soms ging een medewerker naar het buitenland en soms werd de winkelinrichting opgestuurd. "Alle winkels van McDonald's zijn overal zo'n beetje hetzelfde. Wij produceerden alles van tafels tot vuilnisbakken en alles werd in een container opgestuurd."

Moskou was onbekend terrein

Voor Moskou werd er wel iemand ter plaatse gevraagd om alles in goede banen te leiden. En reizen was in die tijd een grotere onderneming dan hoe het nu beleefd wordt, vertelt de Schutter: "Een werknemer is toen naar daar mogen gaan. Dat was een groot avontuur voor die man want Moskou leek toen veel verder dan nu: er waren nog geen gsm's om foto's te sturen en er was weinig contact."

Voor de werking hadden we geen contact met de Russen zelf

Erna de Schutter van bouwbedrijf Radeca

"Rusland was voor ons eigenlijk onbekend terrein, op alle vlakken. Voor de werking was er ook geen contact met de Russen zelf", zegt de Schutter. "Alles verliep via een architectenbureau uit Helsinki, in Finland."

Amerikaanse luxeproducten

"Het was vlak na de Koude Oorlog. Alles wat Amerikaans was, was toen zeer gegeerd door de Russen", zegt de Schutter. "De medewerker die toen naar Moskou was getrokken, was enorm verrast bij het zien van al die mensen die van heinde en verre kwamen om te wachten op de stoep voor een hamburger. Het vroor daar stenen uit de grond en het was berekoud. Voor de Russen moet de opening toen een enorm fenomeen geweest zijn."

Ondertussen houdt het bedrijf zich al lang niet meer bezig met winkelinrichtingen, maar met renovatie van openbare gebouwen en openbare werken in België. Dat de filialen in Rusland sluiten doet haar beroepshalve niks, maar: "Het gaat over een andere problematiek die je wel doet nadenken."

Door de oorlog in Oekraïne hebben naast McDonald's nog meer grote bedrijven zoals Starbucks en frisdrankenbedrijf Coca-Cola beslist geen zaken meer te doen met Rusland. 

Meest gelezen