"Niet veilig om apothekers coronavaccins te laten zetten": artsensyndicaat BVAS trekt naar Grondwettelijk Hof

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) wil niet dat apothekers coronavaccins zetten en trekt daarvoor naar het Grondwettelijk Hof. De wet die sinds maart apothekers toelaat coronavaccins voor te schrijven en toe te dienen aan patiƫnten, zou een aantal grondwettelijke rechten schenden. Volgens de artsen is het - samengevat - niet veilig.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lanceerde vorig jaar het voorstel dat uiteindelijk wet werd. Hij wilde via de apotheken de huisartsen ontlasten, de vaccinatiegraad opkrikken en nieuwe coronagolven opvangen. Maar verschillende artsenvakbonden en -verenigingen waren toen al het idee niet genegen. Ze vinden het problematisch dat apothekers medische handelingen mogen stellen en kaarten kritisch de vergoeding aan die de apotheken hiervoor zullen ontvangen.

BVAS trekt nu naar de rechtbank en spreekt over de schending van een aantal grondwettelijke rechten. De grootste artsenvereniging vreest voor de opvolging bij nevenwerkingen. "Apothekers zijn niet opgeleid om medische problemen door de vaccinatie op te sporen. Vaccinatie kan een anafylactische shock uitlokken. Er is risico op neurologische en immuniteitscomplicaties, koorts en asthenie (verzwakking, red.)", klinkt het.Ā 

Foto: Belga

Ook de infrastructuur wordt aangekaart. "Het grondwettelijk recht op bescherming van de gezondheid komt in het gedrang als de vaccinatie wordt uitgevoerd door een zorgverstrekker die niet over de noodzakelijke infrastructuur beschikt om, meteen na de vaccinatie, nevenwerkingen of complicaties te behandelen. Mogelijk komt hier ook artikel 22 van de grondwet ā€“ het recht op bescherming van de privacy ā€“ op de helling te staan als de apotheker, door de aanwezigheid van andere klanten, het medisch geheim niet kan waarborgen."

Dan is er nog het belangenconflict en discriminatie, volgens BVAS: aan de vaccinatie hangt voor de apothekers een vergoeding vast van de overheid. En in tegenstelling tot apothekers, moeten artsen de vaccins bestellen bij een apotheek of een vaccinatiecentrum.Ā 

Meest gelezen