Hilde Crevits wordt bevoegd voor Welzijn: welke uitdagingen staan CD&V-zwaargewicht te wachten?

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) verruilt het departement Economie, Innovatie, Wetenschap, Werk, Sociale Economie en Landbouw voor dat van Welzijn, een departement met een korte naam maar met enorm grote uitdagingen. De wachtlijsten in de zorg wegwerken, meer middelen voor de kinderopvang voorzien en de kinderbijslag optrekken: kan Hilde Crevits beter doen dan haar voorganger Wouter Beke?

Hilde Crevits is niet bepaald een groentje in de Vlaamse politiek. Sinds 2007 zit ze mee aan het stuur in verschillende Vlaamse regeringen. Eerder was ze al bevoegd voor Openbare Werken, Leefmilieu, Mobiliteit, Onderwijs, Economie, Innovatie, Wetenschap, Sociale Economie, Werk, Landbouw en Visserij. "Mevrouw Crevits heeft een stevige reputatie, ook lokaal, maar heeft zich in deze Vlaamse regering nooit echt kunnen profileren", duidt columnist Rik Van Cauwelaert in "De ochtend", op Radio 1.

Welzijn is echt een belangrijk departement voor de Vlaamse regering

Wetstraatjournalist Anne Vanrenterghem

"Ze moet zich dus een beetje gaan herpakken om terug aan gezag te winnen", vindt Van Cauwelaert. Daartoe krijgt ze nu de gelegenheid. "Welzijn is echt een belangrijk departement voor de Vlaamse regering", aldus Wetstraatjournalist Anne Vanrenterghem gisteren in "Laat". "Alleen al als je naar de cijfers kijkt: in het departement gaat 13 miljard euro om. Als je dat vergelijkt met het departement Werk, daar gaat het om een dikke 3 miljard euro." Voor de volledigheid: naast Welzijn blijft Crevits ook bevoegd voor Visserij.

Woonzorgcentra, kinderopvang, jeugdzorg, psychiatrische hulp, de ziekenhuizen of de coronacrisis: het zijn stuk voor stuk sectoren waarmee we op een bepaald moment in ons leven mee te maken krijgen. Dit zijn de uitdagingen voor Hilde Crevits.

BEKIJK - "Overleg met de vakbonden en de werkgevers om werken in de zorg aantrekkelijker te maken is een van mijn eerste prioriteiten zodra ik minister van Welzijn wordt", zegt Hilde Crevits in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Extra personeel voor de zorg

Het probleem is al lang gekend, maar is blijkbaar moeilijk op te lossen: de zorgsector kampt met een chronisch personeelsgebrek. Te weinig verpleegkundigen, maar ook te weinig zorgkundigen. "We hopen dat het contact met minister Crevits toch wel vlotter zal verlopen dan met minister Beke", zegt Paul Cappelier van de Belgische Federatie van Zorgkundigen.

Wat is er nodig? "Het gaat dan over mensen kwalitatief kunnen opleiden, over de instroom van zorgkundigen - er zijn heel wat problemen om voldoende mensen te vinden - en over mensen die nu werken ook te behouden", vat Paul Cappelier samen.

Wij moeten naar een groot actieplan om meer mensen in de zorg te krijgen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

"Er zijn heel veel uitdagingen, vooral het vinden van voldoende mensen die in de zorg willen werken", beaamt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

Hilde Crevits is zich daarvan bewust. "Wij moeten naar een groot actieplan om meer mensen in de zorg te krijgen", zegt ze. "Vanuit mijn ervaring op Werk zal ik daar hopelijk een steen in de rivier kunnen verleggen."

Wachtlijsten wegwerken

Wie zorg zegt, zegt ook wachtlijsten in de gehandicaptenzorg."Crevits moet van het wegwerken van  wachtlijsten voor mensen met beperking een prioriteit maken", vindt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD). Wouter Beke heeft als minister van Welzijn extra geld voorzien voor een persoonsvolgend budget voor meerderjarigen met de grootste zorgnood, waardoor de wachtlijsten voor die zogenoemde prioriteitengroep 1 zo goed als verschrompeld zijn. Maar er is meer nodig.

Er is nog een wachtlijst voor een persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen, en vooral bij de zogenoemde prioriteitengroepen 2 en 3 zijn de wachtlijsten nog ellenlang. "In prioriteitengroep 2 zijn er nu nog 3.473 wachtenden. Er zijn daar gedeeltelijke budgetten beloofd, maar dat systeem is er nog altijd niet", schetst Vande Reyde de toestand. "Ook in prioriteitengroep 3 zijn nog 11.200 meerderjarigen die wachten op een budget."

Onderbouw kinderopvang verstevigen

De kinderopvang is een ander zorgenkindje waarvoor Hilde Crevits oplossingen zal moeten vinden. Het was de dood van baby in een crèche in Mariakerke die Wouter Beke mee in de problemen heeft gebracht. "De fundamenten van de kinderopvang moeten worden verstevigd", zegt professor Michel Vandenbroeck, docent gezinswetenschappen aan de Universiteit Gent.

De eerste uitdaging hier is het terugbrengen van het aantal kinderen per begeleider. "Dat is nu 8 à 9 per volwassene. Dat moet naar beneden. Dat moet evolueren naar 5", zegt Vandenbroeck. Hij pleit voor een allesomvattend plan voor mensen die in de kinderopvang werken. Nu is de werkdruk in de sector groot, waardoor veel mensen uitvallen. Dat vergroot alleen maar het personeelstekort in de sector.

Wat met de ouderenzorg?

Dat de vergrijzing Vlaanderen voor een grote uitdaging plaatst, is geen geheim. Meer bejaarden, meer zorgnoden en woonzorgcentra die alsmaar duurder worden. 

"Ik denk dat er echt concreet werk op de plank ligt in de nieuwe financiering van de ouderenzorg", vat Margot Cloet van Zorgnet-Icuro het probleem samen. "Hoe gaan we een antwoord bieden op de stijgende noden die er zijn?" 

Nog enkele aandachtspunten

Daarmee zijn we nog niet rond. Zo kijkt Margot Cloet ook uit naar extra investeringen in ziekenhuizen, "zodat we de ziekenhuizen van de toekomst kunnen bouwen".

En laten we ook de coronacrisis niet vergeten, die nog niet helemaal achter de rug is. Wat als een nieuwe variant de kop opsteekt? Hoe gaan we daarmee om in ziekenhuizen en woonzorgcentra? Wie moet er desnoods een boosterprik krijgen en hoe organiseert Vlaanderen dat?

Meest gelezen