v.l.n.r. Jo Brouns, Hubert Brouns en Kris Brouns

Hubert Brouns over zijn zoon, toekomstig minister Jo Brouns: "Hij wist als kind al duidelijk wat hij wilde"

Hubert Brouns, de vader van Jo Brouns (CD&V) uit Kinrooi, is erg trots dat zijn zoon de vraag heeft gekregen om minister te worden. "Dat is een uitdrukking van vertrouwen en van waardering voor het werk dat hij al geleverd heeft", zegt hij bij Radio 2 in Limburg. Jo Brouns legt morgen de eed af als nieuwe Vlaamse minister.   

Hubert Brouns is zelf ook al jarenlang politicus, vroeger voor de CVP, later voor CD&V. Hij was onder meer schepen en burgemeester van Kinrooi in de jaren 80, 90 en 00. In 2013 werd hij als burgemeester opgevolgd door zijn zoon Jo, die nu Vlaams minister wordt. 

"Het is niet makkelijk om midden in de legislatuur in te vallen", zegt Hubert Brouns. "Maar Jo heeft heel wat ervaring als kabinetsmedewerker en ik denk wel dat dat heeft meegespeeld in de keuze die de CD&V heeft gemaakt."

Hij is altijd een doorzetter geweest, weet wat hij wil en gaat ervoor

Hubert Brouns, vader van Jo Brouns

"We hebben altijd gedacht dat hij zijn weg heel goed zou vinden", gaat Hubert Brouns verder. "Al toen hij kind was, wist hij wat hij wilde en ging hij ervoor. We kennen hem als een strever. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en ik denk dat dat allemaal eigenschappen zijn die je nodig hebt om leiderschap te kunnen opnemen.  Dat is zijn sterkte", zegt Hubert Brouns. 

"We hebben thuis altijd over politiek gepraat", zegt Jo Brouns zelf in 'Start je dag' op Radio 2. "Ik ben daarmee opgegroeid. Er was al even sprake van bepaalde scenario's waarin mijn naam voor de ministerpost werd genoemd. Ik had dus even tijd om erover na te denken. Maar als het telefoontje komt, moet je snel beslissen." 

Ik ben opgegroeid met politiek en dat maakt het makkelijker om te kiezen voor het ministerschap

Jo Brouns

"Ik neem nu alle bevoegdheden (Werk, Economie en Landbouw) over van Hilde Crevits. Dat wordt keihard studeren. Ook haar agenda neem ik over  maar ik ben gelukkig omringd door sterke medewerkers."

Mix van bezorgdheid en trots

"We zijn heel trots als ouders", gaat Hubert Brouns verder. "Maar de bezorgdheid om Jo zal af en toe wel toenemen afhankelijk van de situaties die zich voordoen. Er zijn altijd hindernissen in de politiek. Maar daar moet je mee kunnen omgaan." 

"Ik heb zelf ook politieke verantwoordelijkheden opgenomen. Als je in de spotlights staat, als burgemeester of als minister, dan weet je dat er ook tegenkanting kan komen. Maar als je alles op een transparante manier doet, zodat mensen het kunnen begrijpen, dan helpt dat zeker." 

Jo Brouns leeft tussen de landbouwers en zijn grootvader zaliger en ooms waren en zijn boeren. "Hij weet dan ook heel goed wat de landbouwers vandaag meemaken", zegt Hubert Brouns. "Het is niet simpel voor hen. Het is daarom belangrijk dat zij een landbouwminister hebben die weet wat er bij hen leeft."

We zijn als familie een KMO, zeg ik altijd, en we gaan ook dit samen doen

Jo Brouns

"Normaal gezien ontbijt ik 's ochtends rustig met mijn gezin en ouders en eten we boekweitkoek maar dat zal zeker veranderen in de toekomst", lacht Jo Brouns. "We hebben daar de voorbije tijd samen over gebabbeld. En we hebben beslist dit samen te doen. We zijn een KMO, zeg ik altijd, want zonder de steun van je familie lukt dit zeker niet", besluit Jo Brouns. 

Meest gelezen