POM

Stad Antwerpen koopt deel van fel bevochten Ferrarisbos in Wilrijk

De stad Antwerpen koopt zo'n 3,5 hectare van het Ferrarisbos in Wilrijk van transportbedrijf H. Essers. De afgelopen jaren is er fel gestreden voor dat bos, toen bekend werd dat H. Essers het wilde kappen om op de grond te bouwen. Nu gaat de stad het bos toegankelijk maken. Daarnaast zullen er waterbuffers voorzien worden.

De stad Antwerpen koopt een deel van het Ferrarisbos in Wilrijk over van transportbedrijf H. Essers. Het betaalt er zo'n 3 miljoen euro voor. Het bos zal bewaard blijven en toegankelijk gemaakt worden. Daarnaast moet het bos op zijn beurt de omgeving beschermen tegen wateroverlast. 

Het Ferrarisbos in Wilrijk dankt zijn naam aan het feit dat het voorkwam op de historische Ferrariskaart die werd opgemaakt tussen 1771 en 1778. Sindsdien is die plaats voortdurend bebost geweest, waardoor het een grote biodiversiteit kent. Maar het bos ligt in industriegebied. H. Essers wilde het enkele jaren geleden kappen om de grond te bebouwen. Dat lokte hevig protest uit. Uiteindelijk kwam het bedrijf vorig jaar tot een akkoord met BOS+ om het bos niet meer in te zetten als bedrijfsterrein.

Waterbuffers

Door de aankoop wil de stad het bos nu voort beschermen. Het zal op zijn beurt ook de omgeving beschermen, zegt schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). "Het ligt in het industriegebied Ter Beke. Dat is een verhard gebied, waar de mogelijkheden om water op te slaan maar beperkt zijn. Bij hevige regen merken we toch geregeld dat dat wateroverlast veroorzaakt. Als het Ferrarisbos blijft, blijft het een plek waar water natuurlijk kan infiltreren. En we gaan er ook werken aan bufferzones om wateroverlast te voorkomen."

Vlonderpad

Daarnaast zal het bos ook toegankelijk gemaakt worden. "We hebben dat ook al gedaan met een terrein in Hoboken, aan de Lage Weg. We denken bijvoorbeeld aan vlonderpaden, andere paden en banken. Er wordt nu bestudeerd wat er mogelijk is, waar die allemaal moeten komen en waar die waterbuffers best ingericht worden. We willen dat ook met Natuurpunt bekijken. Zo zijn er ook ideeën om een doorgang te maken naar het westelijk gelegen kasteeldomein Klaverblad." 

Mogelijk wordt het toegankelijke deel van het Ferrarisbos nog groter. "We zijn nog in onderhandeling met de bank ING. Die bezit ook een deel van het Ferrarisbos."

Meest gelezen