Parlementsleden doen meer dan je denkt

Na de schandaalsfeer rond het "graaien" van politici leggen alle partijen voorstellen op tafel in de hoop het vertrouwen te herstellen. De N-VA wil parlementsleden verlonen op basis van hun werk. Is dat wel een goed idee?
opinie
Opinie

Michiel Nuytemans is partner bij Tree company dat zich specialiseert in online informatie- en participatieprojecten zoals de stemtest voor de VRT/De Standaard, Hallopolitici.be en online participatietrajecten voor verschillende overheden. Samen met Mathijs Buts en Tim De Pauw nam hij het initiatief in 2011 voor zewerkenvoorjou.be.

De N-VA verspreidde haar voorstellen om het vertrouwen van de bevolking in de politiek te versterken. Een opvallend voorstel daarbij is om het loon van parlementsleden te koppelen
aan hoeveel werk ze verzetten in het parlement.

In 2011 zetten wij met zewerkenvoorjou.be al een platform op, waar we helder de activiteiten van de toenmalige Vlaamse Parlementsleden in kaart brachten. Ondanks de voortdurende vraag bij burgers voor meer transparantie, blijft dit proces traag en moeizaam verlopen.

Zewerkenvoorjou bracht tot 2014 de aanwezigheden van parlementsleden in de plenaire en de commissies, hun mandaten (ook erg actueel vandaag) en verschillende andere zaken in kaart.
De data werden automatisch uit de verslagen van het Vlaams parlement gehaald en overzichtelijk weergegeven op de website zewerkenvoorjou.be.

Veel weerstand

De reacties bij de politici waren gemengd. Sommigen reageerden constructief, maar er was ook veel weerstand, met als toppunt (bedekte) bedreigingen over het nemen van gerechtelijke stappen.

Misschien nog het meest kwetsende verwijt, was dat we aan een vorm van antipolitiek deden. Het is een argument dat nu ook soms valt, wanneer politici commentaar hebben over het gedrag van andere politici. Terwijl de beweegredenen integendeel net het omgekeerde waren: een sterk geloof in het belang en de werking van de parlementaire (en deliberatieve) democratie.

Transparantie en betrokkenheid maken de democratie niet kapot, maar juist sterker. Daarom hebben we in 2015 het platform hallopolitici.be opgestart, waar burgers vragen aan politici
kunnen stellen.

Laat me een voorspelling doen: de betaling op basis van activiteit in het parlement gaat er niet komen en misschien is dat maar goed ook. Een parlementslid kan ook buiten het parlement immers veel en nuttig werk doen.

Eén meting die alle inspanningen in kaart brengt en dus een redelijke basis kan zijn voor de verloning van politici is dan ook moeilijk of niet haalbaar.

Democratie versterken

Laat ons echter wel beginnen met het volledig openbaar maken van de data rond aanwezigheden en acties van politici. De politiek zou aan de bestaande en opstartende initiatieven actief moeten
meewerken. Niet uit een wantrouwen in de politiek of omdat de roep van de bevolking te luid wordt, maar omwille van de visie dat transparantie en betrokkenheid de democratie zal versterken.

Meest gelezen