Schildpad Mathilde werd intussen teruggevonden

70 jaar oude schildpad Jan ontsnapt uit tuin in Boortmeerbeek: “Vader kreeg ze nog voor zijn communie”

In Boortmeerbeek is Chris Lapeysen op zoek naar haar 70 jaar oude schildpad Jan. Die kon eergisteren ontsnappen uit haar tuin samen met een andere schildpad, die intussen is teruggevonden. Chris hoopt om ook de tweede schildpad snel te vinden, want ze is er enorm aan gehecht. 

De twee schildpadden Jan en Mathilde ontsnapten zondag uit de tuin van Chris in Boortmeerbeek. Het gaat om Griekse landschildpadden die wel 100 jaar oud kunnen worden. Deze exemplaren zijn 70 jaar oud. 

Chris woont vlakbij de sporthal van Boortmeerbeek. Ze is intussen al twee volle dagen op zoek naar de schildpad. “Ik heb een opsporingsbericht op Facebook geplaatst. Ik heb ook al contact gehad met mijn buren en de mensen van de sporthal. Zij zijn al mee komen zoeken. Een van de schildpadden, Mathilde, heb ik naast het grasveld van de sporthal teruggevonden. Maar de andere, schildpad Jan, is nog altijd onvindbaar", zegt Chris. 

Schildpad Jan is vernoemd naar mijn vader, en hij is intussen overleden

Schildpad Jan heeft een grote emotionele waarde voor Chris: “Mijn vader heeft die schildpad gekregen voor zijn eerste communie. Via een tante is die dan bij mij terecht gekomen. Schildpad Jan is vernoemd naar mijn vader, die intussen overleden is. Ik hoop echt dat ik ze terugvind, want ze heeft een emotionele waarde", zegt Chris.

Jan blijkt Jeanne

"Toen Jan hier gekomen is, bleek dat 'hij' eitjes legde. We zijn toen tot de vaststelling gekomen dan Jan eigenlijk Jeanne was. Niemand in de familie wist dat. Ze hebben altijd voor het dier gezorgd en eten gegeven, maar nooit opgezocht wat eigenlijk het verschil is tussen een mannetje en een vrouwtje. Intussen lopen hier ook kinderen rond van schilpad Jan", zegt Chris.

Het is de eerste keer dat schildpad Jan is ontsnapt, maar Mathilde ontsnapte eerder al eens: “Ooit is ze weggelopen, maar toen zat ze gewoon bij de achterburen. Mijn tuin is wel goed afgesloten, maar het zijn echte ontsnappers want ze hebben toch ergens een plek gevonden om door te kruipen. Ik vermoed ergens in de groententuin.” 

Chris gaat nu verder op zoek naar Jan en belooft een beloning voor diegene die haar schildpad Jan terugbrengt. Je kan haar bereiken op het nummer 0472 89 61 90. 

Meest gelezen