© Jean-Noël Coghe

Bierviltje verraadt dat Jimi Hendrix albumtitel "Are you experienced" allicht in café Le Coq in Brussel bedacht

De kans dat gitaarvirtuoos Jimi Hendrix in 1967 de titel van zijn eerste plaat "Are you experienced" bedacht in het Brusselse café Le Coq aan het Beursplein is groot. Korneel De Clercq van Radio 1 kreeg een bierviltje in handen dat die stelling zou moeten bewijzen. 

Het debuutalbum van Jimi Hendrix "Are you experienced" is intussen 55 jaar oud. Korneel De Clercq van "Classic stories" op Radio 1 ging op onderzoek uit en kreeg een bierviltje in handen waarop Hendrix die titel schreef. En hij deed dat in café Le Coq in Brussel. 

De Clercq had een hele tijd geleden online al gelezen dat Hendrix in het begin van zijn carrière steak friet had gegeten in de Rue des Bouchers in Brussel. Om meer te weten te komen over dit verhaal nam hij contact op met Jean-Noël Coghe, een van de eerste rockjournalisten van België. Coghe is intussen 75, maar ging op z'n 20e enkele dagen mee op tournee met Jimi Hendrix.  Hendrix trad toen op in Parijs, in het noorden van Frankrijk en in Moeskroen. 

Toen Hendrix in Brussel verbleef, ging hij op café in Le Coq in de Ortsstraat. Hij dronk er een Leopold, een bier dat nu niet meer bestaat. Jean-Noël Coghe pikte Hendrix op in het café om naar tv-opnames te gaan. Hendrix was nog iets aan het krabbelen op een bierkaartje en zonder nadenken nam Coghe dat mee.

© Jean-Noël Coghe

Pas later ontdekte Coghe dat op het bierkaartje dat hij in zijn zak had zitten in grote ronde graffitiletters letters Are You Experienced stond. Pas een maand later kwam de debuutplaat van Jimi Hendrix met dezelfde titel uit. Toeval? Jean-Noël denkt alvast van niet. Hij is ervan overtuigd dat Jimi Hendrix in Le Coq beslist heeft over de naam van zijn plaat. Het bierviltje is tot op vandaag in het bezit van de journalist. 

BEKIJK: "Korneel De Clercq gaat met een replica van het bierviltje en een goed verhaal naar Le Coq in hartje Brussel":

Videospeler inladen...

Meest gelezen