Frontman Eagles of Death Metal getuigt in tranen over aanslag Bataclan: "Ik heb de daders vergeven"

Op het proces over de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs hebben twee bandleden van de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal getuigd. Zij traden op in de zaal Bataclan toen de terroristen daar het vuur openden. "Ze wilden de muziek, de joie de vivre het zwijgen opleggen, maar het is ze niet gelukt", zei Jesse Hughes. De frontman van de band, die bekend staat als een conservatieve christen, zegt dat hij de daders heeft kunnen vergeven.Ā 

De Californische garagerockband Eagles of Death Metal stond op het podium van de Parijse muziekzaal Bataclan toen de terroristen daar in het wilde weg begonnen te schieten. Een aangeslagen Jesse Hughes vertelde in de rechtszaal hoe hij plots het geluid van geweerschoten herkende en samen met de rest van de band in alle haast kon vluchten via de coulissen. "Het voelde alsof de dood me op de hielen zat", vertelde hij.Ā 

"Hughes zag er tegenop om te getuigen op het proces, vertelde hij, en naarmate dag dichterbij kwam, werd hij steeds nerveuzer. Hij heeft ook gehuild in de rechtbank, net als heel veel andere overlevenden in de rechtbank", vertelt correspondent in Parijs Frank Renout. De zanger en andere overlevenden vielen elkaar na de emotionele getuigenis ook in de armen. "Het was heel emotioneel. De aanslag heeft dan ook een enorme band gecreƫerd tussen de overlevenden."

Het was heel emotioneel, de zanger en andere overlevenden vielen elkaar in de armen na de getuigenis

correspondent Frank Renout in Parijs

"Die avond zelf beseften we dat we vrienden hebben verloren, want in mijn beleving was iedereen die op het concert aanwezig was, een vriend", zei hij Hughes. Ook na de aanslagen voelde hij zich verloren, en twijfelde lang of hij daarna nog op een podium zou zijn.

Beluister hier het gesprek met Frank Renout in "De wereld vandaag":

"Je kunt rock 'n' roll niet vermoorden"

Ook de voormalige gitarist van de band, Eden Galindo, sprak over de verwarring die volgde na de schoten. "Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik dacht dat het geluidssysteem misschien aan het ontploffen was", zei Galindo, die zich ook de paniekerige gezichten van fans op de eerste rij voor de geest haalde, die nog niet wisten wat er zich achteraan in de zaal afspeelde.

"We renden maar wisten niet waar we waren", vertelde Galindo over de vlucht uit de Bataclan. Ze sprongen in een taxi die hen naar het politiecommissariaat bracht, waar ze ook concertgangers aantroffen, besmeurd met bloed.

"Ze (de daders) wilden de muziek, of de joie de vivre, het zwijgen opleggen, maar ze hebben gefaald", zei Jesse Hughes nog. Hughes, die bekend staat als een conservatieve christen, had in de eerste jaren na de aanslag in de Bataclan ophef veroorzaakt door te insinueren dat de bewaking van de zaal bij de aanslag betrokken was en dat het een groot moslimcomplot was. Maar vandaag zei hij in de rechtszaal dat hij de terroristen, "die arme zielen", heeft kunnen vergeven. "Ik bid voor hen en voor hun zielen", zei hij.

Hughes eindigde zijn getuigenis met een citaat van rocker Ozzy Osbourne: "You can't kill rock'n'roll" ("Je kunt rock 'n' roll niet vermoorden").

Meest gelezen