Vida Mehrannia spreekt de pers toe in Brussel, in 2018.

Vrouw VUB-docent Djalali nu executie dreigt: "Gefrustreerd, mijn man is geen prioriteit voor politici"

Enkele dagen voor Iran de Iraans-Zweedse arts Ahmadreza Djalali dreigt terecht te stellen, voelt zijn echtgenote Vida Mehrannia zich gefrustreerd omdat blijkbaar niemand erin slaagt man vrij te pleiten en vrij te krijgen. Djalali is gastdocent bij de VUB en is in 2017 op beschuldiging van spionage in Iran ter dood veroordeeld. Volledig onterecht, zegt zijn echtgenote in "De wereld van Sofie", op Radio 1.

Ahmadreza Djalali werd in 2016 gearresteerd toen hij zijn familie in Iran bezocht. In 2018 werd hij zonder eerlijk proces ter dood veroordeeld wegens spionage. Zijn echtgenote, die in de Zweedse hoofdstad Stockholm woont, heeft intussen al anderhalf jaar niets meer van haar man gehoord. En dat terwijl het Iraanse persagentschap ISNA twee weken geleden meldde dat Djalali ten laatste op 21 mei wordt geëxecuteerd. 

Al zes jaar vraag ik de politici om mijn man te redden, want hij is onschuldig over de hele lijn

Vida Mehrannia over haar echtgenoot Ahmadreza Djalali

"Dit is foltering, niet alleen voor hem maar ook voor zijn familie", zegt Vida Mehrannia aan verslaggever Ward Bogaert, die haar voor "De wereld van Sofie" in Stockholm opbelde. "Fysiek en mentaal is dit verschrikkelijk."

Vida Mehrannia is naar eigen zeggen moe, maar ze blijft ja zeggen tegen aanvragen voor interviews om het verhaal van haar man in de media te houden. "Ik heb geen andere keuze", zegt ze.

Een oplossing moet volgens haar vanuit de politieke hoek komen. "Ik ben gefrustreerd, want voor de politici is dit geen prioriteit. Al zes jaar vraag ik hen om mijn man te redden, want hij is onschuldig over de hele lijn en er is geen enkel bewijs tegen hem. Ze zeggen altijd dat ze contact houden met het Iraanse regime, maar er gebeurt niets."

Vida Mehrannia klinkt gelaten. "Mijn echtgenoot is een gijzelaar", zegt ze.

Meest gelezen