"Het kan helpen als je zegt dat dit te ver gaat"

Het interfederaal gelijkekansencentrum UNIA vraagt dat mensen zelf reageren op racistische uitlatingen op sociale media, maar wijst er ook op dat de wetgever niet elke vorm van racisme strafbaar heeft gesteld. UNIA kan meldingen over racisme wel verzamelen en bekijken of de antiracismewet is overtreden.

De racistische reacties op de dood van een 15-jarige jongen van Marokkaanse origine noemt Paul Borghs van UNIA "absoluut verontrustend". "Wij merken dat het aantal meldingen rond racistische uitspraken op Facebook en Twitter zeer sterk toeneemt", zegt Borghs in "De wereld vandaag" op Radio 1. Vorig jaar waren er een 650-tal meldingen.

Nochtans hebben we in ons land al sinds 1981 een antiracismewet. "De wetgever heeft maar bepaalde uitingen van racisme strafbaar gesteld", relativeert Borghs, "en dan gaat het over aanzetten tot of oproepen tot haat, geweld en discriminatie." Dit is met andere woorden vatbaar voor interpretatie, en het is dan de rechter die het laatste woord heeft.

"Wij vragen dat mensen zelf gaan reageren en contact opnemen met de moderator van Facebook", aldus Borghs. "Wij verzamelen meldingen en bekijken of de grens van "aanzetten tot" is overschreden, en dat kan leiden tot een klacht bij het parket en zelfs tot een veroordeling."

Hij wijst erop dat UNIA zelf Facebook niet kan verplichten om racistische posts te weren. "Facebook heeft een eigen community standard. Maar het zou kunnen helpen als veel mensen in het openbaar zeggen dat dit er ver overgaat."

UNIA heeft vorig jaar wel al een klacht ingediend tegen de Facebookpagina "Vlaamse Verdedigings Liga", maar volgens Borghs is die klacht nog in onderzoek.

"Geef ze allemaal een quad"

De reacties die CD&V-medewerker Youssef Kobo op Facebook vond, liegen er niet om. Veel schrijvers stellen zich de vraag of de jongen van Marokkaanse afkomst wel een Vlaming genoemd kan worden: "Een Vlaming kan nu van alles zijn" of "Als da ne Vlaming is, dan ben ik ne neger".

Daar blijft het echter niet bij, want scheldwoorden zoals "geitenneuker", "apesmoel", "inteeltapen" en termen als "eigen ras" duiken om de haverklap op in de berichten.

Tenslotte tonen veel schrijvers -al dan niet anoniem- zich zelfs verheugd over de dood van de tiener in de stijl van "weer nen bruine minder" of "spijtig dat er geen twee opzaten, hahaha".

"Die reacties zijn een triest dieptepunt voor mij", zegt Kobo in "De wereld vandaag". "Ik zie vooral een verdeelde samenleving en een gepolariseerd klimaat." Kobo gelooft naar eigen zeggen niet in het beperken van de vrije meningsuiting. "Het gaat vooral over een mentaliteitswijziging.Ā Vervolgen verandert het denken niet."

Meest gelezen