Binnenkort thuis verzorgd worden zoals in een ziekenhuis? Minister De Block experimenteert

© Bart Dewaele

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceert twaalf projecten rond thuishospitalisatie. Bedoeling is te testen of patiënten bepaalde zorgen thuis kunnen krijgen, met dezelfde garanties op vlak van kwaliteit en veiligheid als in het ziekenhuis. Na een evaluatie zal de regering beslissen welke projecten op grotere schaal ingevoerd kunnen worden.

vtvn

De pilootprojecten focussen zich concreet op de intraveneuze toediening van antibiotica thuis, maar ook op andere zorgvormen die thuis toegediend kunnen worden, zoals sommige behandelingen tegen kanker. Zowat 1.300 patiënten en 35 ziekenhuizen zijn betrokken, net als de diensten voor thuisverpleging en de huisartsen.

Deelname aan een pilootproject blijft uiteraard vrijwillig. Patiënten kunnen nog altijd kiezen voor een klassieke hospitalisatie, verzekert minister De Block. De kwaliteit van de voorstellen is ook telkens beoordeeld door vier of vijf experten, al naargelang het onderwerp.

De Block ziet verschillende voordelen aan thuishospitalisatie. De patiënt krijgt zorg in een vertrouwde en comfortabele omgeving, kan makkelijker vrienden en familie ontvangen en loopt minder kans op ziekenhuisinfecties. Tegelijk kan de patiënt als alles goed gaat wel rekenen op zorg van dezelfde kwaliteit en veiligheid als in het ziekenhuis.

De projecten kaderen in de hertekening van het ziekenhuisfinanciering waar De Block mee bezig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen