Mikhail Khodarenok, militair analist met een scherpe mening. 

“De hele wereld is tegen ons”: Russisch oud-kolonel zorgt voor opvallend tv-fragment

“De oorlog in Oekraïne verloopt slecht en het zal alleen maar erger worden. De realiteit is somber: de hele wereld is tegen ons, we zijn internationaal compleet geïsoleerd.” Voor het eerst in bijna drie maanden oorlog kreeg de Russische bevolking de waarheid onverbloemd te horen van een oud-kolonel, op de Russische staatstelevisie dan nog.

Pieter Huyberechts

“De ijzeren handpop”, zo wordt Olga Skabeyeva genoemd. Ze presenteert al jaren een populaire avondshow op de Russische staatstelevisie en zou haast rechtstreeks aangestuurd worden door het Kremlin. De uiterst gekleurde boodschap die de doorsnee Rus voor de buis de voorbije maanden kreeg te horen, was er dan ook een van optimisme. De “speciale militaire operatie van Poetin om Oekraïne voor eens en voor altijd de denazificeren” verloopt voorspoedig en het Russische leger in de Donbas en op de Krim is aan de winnende hand, klinkt het. Echt kritische geluiden zijn uit den boze.

Olga Skabeyeva, de presentatrice over wiens schouder het Kremlin meekijkt. 

Anti-staatspropaganda

Maar met dank aan Mikhail Khodarenok, kolonel op rust en gewezen commandant van de luchtmacht, is die propaganda voor het eerst écht doorbroken. Khodarenok, vaak gevraagd als militair analist, gaf onverbloemd zijn analyse over het desastreuze verloop van de oorlog in Oekraïne. De bedenkelijke blikken in de tv-studio deerden hem niet. Vier “kritische” minuten lang liet hij zich niet van de wijs brengen.

LEES OOK. Poetin bemoeit zich steeds dichter met de oorlog: “Dit verwacht je niet van een staatshoofd”

“De realiteit is somber”, zei Khodarenok. “De hele wereld is tegen ons, we zijn internationaal compleet geïsoleerd en dat is een situatie waar we als land zo snel als mogelijk uit moeten. Nucleaire raketten richting Finland richten, dat bij de NAVO wil, klinkt misschien amusant, maar dat is het niet als je naar de huidige geopolitieke situatie kijk.” Dat Skabeyeva hem onderbrak en aanhaalde dat India en China – “met zoveel meer mensen” – Rusland wel steunen, hinderde de militaire analist niet in zijn verdere analyse. “Virtueel is eigenlijk de hele wereld momenteel tegen ons.”

Een beeld van de Russische bombardementen op de Azovstal-fabriek in Marioepol. ©  via REUTERS

“Moreel van Oekraïense strijdkrachten is wél hoog”

Kapotgeschoten appartementsgebouwen in Marioepol. ©  via REUTERS

Hij ontkrachtte de misinformatie als zou het moreel van de Oekraïense soldaten collectief in verval zijn. Hij sprak van individuele verhalen die de algehele theorie daarover “totaal niet” ondersteunen. “Binnenkort zal het Oekraïense leger één miljoen man sterk zijn én hevig bewapend zijn door westerse bondgenoten.”

“Maar het zijn geen professionele soldaten, toch?”, counterde Skabeyeva, doelend op het feit dat elke Oekraïense man opgevorderd werd.

“Dat doet er niet toe”, repliceerde Khodarenok. “Wat telt is hun bereidheid om te vechten, om te sterven. Het gaat om hun ambities: ze zijn tot het uiterste in staat om hun thuisland, hun morzel grond, te verdedigen.”

LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

“Het zal alleen maar erger worden”

Voor de oud-kolonel is het duidelijk: de oorlog verloopt helemaal niet voorspoedig, zeg maar slecht. “En het zal alleen maar erger worden.” Hij wees op het belang van de historische waarheid. “Iedereen zou de realiteitszin moeten behouden. “Vroeg of laat zal de realiteit van de geschiedenis je zo hard treffen dat je het je zal beklagen.”

Khodarenok voorspelde voor de oorlog dat het bloedig zou worden. Nu, tijdens de oorlog, zegt hij dat het (nog) slechter gaat worden. 

Ongezien, maar ook onbewust?

Khodarenok voorspelde voor het uitbreken van de oorlog al dat het allemaal veel bloediger zou zijn en veel meer mensenlevens zou eisen dan initieel door het Kremlin begroot. Ook net voor 9 mei, de dag dat de Russen WO II herdenken, zei hij al dat een algehele mobilisatie voor het Russische leger de situatie op het terrein niet zou verbeteren.

Skabeyeva, en bij uitbreiding het Kremlin, wist dus dat ze afgelopen vrijdag geen marionet naar de studio’s haalden. Beelden van het interview doken maandag pas op. Komen er voorzichtig barsten in de staatspropaganda? Of is het een manier om aan te tonen dat er wél plaats is voor “dissidente” stemmen onder Poetin? De toekomst zal het uitwijzen. Dat de Russische Roger Housen niet meteen op een audiëntie bij Poetin hoeft te rekenen, lijkt alvast zonneklaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER