De Amerikaanse acteur Forest Whitaker kreeg een Erepalm op het 75ste Filmfestival van Cannes. ©  REUTERS

Forest Whitaker in de bloemetjes gezet in Cannes

CANNES -

De Amerikaanse acteur Forest Whitaker (60) kreeg dinsdag een Erepalm in Cannes. De Oscarwinnaar stond de pers uitgebreid te woord. “Mijn eerste bezoek aan Cannes veranderde mijn leven.”

Forest Whitaker ziet er niet zo sexy uit als Denzel Washington, komt nooit zo ad rem uit de hoek als Samuel L. Jackson en zal nooit zo populair worden als Will Smith ooit geweest is, maar hij is zonder twijfel de meest onderschatte Afro-Amerikaanse acteur. Zijn sublieme vertolkingen in Bird, Ghost Dog en vooral The Last King of Scotland blijven nog steeds nazinderen. Intussen heeft Whitaker genoeg macht verworven om zelf projecten te produceren en zijn naam te verbinden aan een nobele zaak. Zo bracht hij For the Sake of Peace, een documentaire over een vredesinitiatief in Zuid-Soedan, mee naar Cannes.

“34 jaar geleden kwam ik voor het eerst naar Cannes met Bird over muzieklegende Charlie Parker. Dat bezoek veranderde mijn leven”, zegt Whitaker. “De prijs voor de beste acteur verzekerde me dat ik de juiste beslissing had genomen om mezelf te wijden aan het verbinden van de mensheid door middel van film.” 

Voor zijn grote doorbraakrol in Bird kreeg Whitaker vreemd genoeg geen Oscar. De Oscar kwam er pas achttien jaar na Bird voor zijn vertolking van de Afrikaanse dictator Idi Amin in The Last King of Scotland. “Die rol heeft me als mens veranderd. Ik denk dat ik door Idi te spelen mezelf meer begreep. Want via die rol zocht ik mijn donkere zijde op. Ik ontdekte meer dan ooit mijn eigen angsten en paranoia.”

 cc

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer