Eerste 40 Oekraïners nemen intrek in nooddorp Mechelen

In het nooddorp in Mechelen hebben de eerste 40 Oekraïense vluchtelingen hun intrek genomen. Later deze week wordt er nog een groep verwacht. Fedasil bepaalt welke vluchtelingen er een plaats krijgen.

De stad Mechelen heeft de eerste inwoners van het nooddorp in Mechelen met een bus opgehaald in Brussel. Eén gezin kwam zelf met de auto. Rode Kruis Vlaanderen, dat het dorp uitbaat, wijst de vluchtelingen een plaats toe naargelang de samenstelling van hun gezin. Er zijn kleinere en grotere wooneenheden met plaats voor 2 tot 8 personen.

Later deze week komt er nog een groep. "De bedoeling is dat er twee keer per week een bus of een groep mensen toekomt tot we de maximumcapaciteit van 650 mensen bereikt hebben", zegt waarnemend burgemeester Patrick Princen (Groen).

Fedasil

Wie een plaats in Mechelen krijgt, beslist Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. "Wij wachten dus op hun signaal om te weten hoeveel mensen er moeten opgehaald worden of hoeveel er gaan komen."

Het is een dorp dat nu begint te leven. We hopen dat de bewoners dat ook mee in handen nemen

Patrick Princen (Groen), waarnemend burgemeester

Eens in het dorp worden ze voort begeleid door Rode Kruis Vlaanderen. "Zij bekijken bijvoorbeeld of er kinderen zijn die naar school moeten gaan, of mensen bepaalde gezondheidsproblemen hebben enzovoorts. Er is ook een verzorgingseenheid, waar medische hulp gegeven wordt. Daarnaast wordt er voor ontbijt, middag- en avondmalen gezorgd. Er zullen ook activiteiten georganiseerd worden. Dat moet zich nu allemaal wat ontplooien. Het is een dorp dat nu begint te leven. We hopen dat de bewoners dat ook voor een stuk mee in handen nemen."

Hoe lang het dorp er zal blijven, hangt af van de situatie in Oekraïne. Momenteel zijn de wooncontainers voor 9 maanden gehuurd.

Meest gelezen