Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Belgische F-16’s onderscheppen Chinees vliegtuig boven Nederland na bommelding

Een F-16 van de Belgische luchtmacht. Beeld ter illustratie.Beeld RV

Twee Belgische F-16’s hebben dinsdag in het Nederlandse luchtruim een vrachtvliegtuig vanuit China onderschept en begeleid naar de luchthaven van Luik. De reden is een bommelding, die naderhand vals bleek te zijn. Dat zegt Christian Delcourt, woordvoerder van de Luchthaven Luik.

De twee F-16’s stegen dinsdagavond op na een verzoek van de Nederlandse luchtgevechtsleiding. Ze onderschepten het vrachtvliegtuig in het Nederlandse luchtruim en begeleidden het naar Luik, de geplande eindbestemming van het toestel, meldt het Belgische ministerie van Defensie. 

Het ging om een toestel van luchtvaartmaatschappij Air China Cargo. Er was een bommelding voor de Boeing 777, die achteraf vals bleek, zegt de woordvoerder van de Luchthaven Luik. Iets na 20 uur dinsdagavond landde het toestel zonder problemen in Luik. Voor de landing waren verschillende hangars van de luchthaven ontruimd. 

De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de luchtvaartmaatschappij zelf de melding deed, na geruchten over bedreigingen tegen andere Chinese vliegtuigen op sociale media. “De federale autoriteiten voeren een grondiger onderzoek uit op het vliegtuig”, zegt het Belgische ministerie van Defensie. De F-16’s vlogen in Nederland sneller dan het geluid en mogelijk was daardoor een doffe knal te horen.

Lees ook

In gesprek met legerbaas Michel Hofman: ‘Ik heb littekens overgehouden aan de zaak-Jürgen Conings’

Quick Reaction Alert

De Belgische F-16’s bewaken sinds afgelopen weekend weer het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Zij hebben de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) overgenomen van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht. Sinds eind januari stonden twee Nederlandse F-16’s 24 uur per dag stand-by om te reageren op schendingen van het luchtruim van de Benelux.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...