Regenboogvlag zorgt voor opschudding in Xaveriuscollege in Borgerhout

In het Xaveriuscollege in Borgerhout is er gisteren opschudding ontstaan, nadat een leerkracht wat regenboogvlaggen had opgehangen voor de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Enkele leerlingen voelden zich aangevallen en dachten dat het een boodschap was tegen hun godsdienst of gemeenschap.

Gisteren was het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Veel bedrijven, organisaties en scholen hingen daarom een regenboogvlag op. Ook het Xaveriuscollege in Borgerhout deed daar aan mee. “Een leerkracht had met zeer goede bedoelingen een aantal vlaggen opgehangen in onze school”, vertelt directeur Alex Peeters bij Start Je Dag op Radio 2 in Antwerpen.

Maar die actie viel niet bij iedereen in goede aarde. “We hadden deze actie niet goed gekaderd bij onze studenten en sommigen reageerden daar heftig op. Na een gesprek met de leerlingenbegeleiders werd snel duidelijk dat ze zich aangevallen voelden. Ze dachten dat het tegen hun godsdienst of gemeenschap was.” En dat was niet de bedoeling. “Het is een vlag die opkomt tegen haat en uitsluiting. Niet om bepaalde culturen met de vinger te wijzen.”

Dit is een wake-upcall. We hebben geleerd dat zo'n actie niet voor iedereen vanzelfsprekend is

Alex Peeters, directeur Xaveriuscollege

Het Xaveriuscollege betreurt het voorval en leert bij voor in de toekomst. “Het is een wake-upcall. We hebben geleerd dat zo’n actie niet voor iedereen vanzelfsprekend is en dat we onze leerlingen er goed op moeten voorbereiden. We gaan dit dan ook opnemen in ons pedagogisch project”, zegt directeur Alex Peeters. “Bij ons is er geen plaats voor haat op basis van cultuur, godsdienst of seksuele geaardheid. Dat gaan we blijven bespreekbaar maken.”

Meest gelezen