De schoolstraat in Kuringen blijft behouden. ©  Serge Minten

Na half jaar proefdraaien: acht op de tien willen schoolstraat in Kuringen behouden

Hasselt -

Na een half jaar proefdraaien blijkt uit een rondvraag bij de ouders dat acht op de tien de schoolstraat in Kuringen-centrum willen behouden. 63 procent stuurt zijn of haar kinderen nu te voet of met de fiets naar school. De stad zal verzinkbare paaltjes plaatsen en bekijkt ook de verkeerssituatie in de buurt.

“Uit de evaluatie van de proefopstelling blijkt nu al dat 63 procent van de ouders hun kinderen weer met de fiets of te voet naar school laat gaan”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Voor ons het signaal dat de schoolstraat een definitieve plek moet krijgen. Vanaf september komen er dan ook verzinkbare palen. We gaan de zone rond de stedelijke basisschool en de bibliotheek inrichten als een groen en gezellig dorpscentrum. Die groene kern zal er onder meer voor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen gaan.”

Omliggende straten

Hasselt maakt ook werk van veilige routes naar school. “Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen ook die laatste meters in alle rust en veiligheid kunnen afleggen. Daarom werd een schoolstraat ingevoerd in de Joris van Oostenrijkstraat, tussen de Crutzenstraat en de Grote Baan. Acht op de tien ouders willen die absoluut behouden. De directe schoolomgeving wordt kindvriendelijker, aangenamer en veiliger ervaren tijdens de schoolpiekuren.”

Maar er zijn zeker nog werkpunten. “De verkeersafwikkeling in de omliggende straten moet vlotter. Daarom breiden we dit najaar de proefopstelling uit met de Deken Habrakenstraat, met nu vaak foutparkeerders en bestuurders die de enkele richting negeren, en het gevaarlijke kruispunt Crutzenstraat met de Joris van Oostenrijkstraat. We bekijken dan ook waar we extra Kiss&Ride-zones kunnen voorzien. Zo willen we de kindvriendelijke zone groter maken en de verkeersknopen ontrafelen.”  (dj)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer